Vlada odbila sve amandmane na prijedlog proračuna

VLADA je večeras odbila sva 304 amandmana na prijedlog državnog proračuna za iduću godinu, teška oko 6,4 milijarde kuna.

Svi amandmani su odbijeni jer suštinski ništa ne bi promijenili, izjavio je na sjednici Vlade ministar financija Ivan Šuker.

Kao što nije bilo suštinske kritike na prijedlog proračuna, nego je to bila politička rasprava, tako ni kroz amandmane nije ponuđeno drugačije viđenje politike za iduću godinu, ocijenio je ministar financija.

Izvijestio je da je najviše amandmana, njih 60 podnjeto na razdjel Ministarstva znanosti, i ukupno su iznosili 619 milijuna kuna, a potom na Ministarstvo poljoprivrede - 57 amandmana teških 1,4 milijarde kuna.

Vrijednosno najteži amandmani podneseni su na razdjel Ministarstva mora, i to 2,4 milijarde kuna.

Saborski su zastupnici najčešće tražili da se novci skinu sa stavke namijenjene POA-i i održavanju Vladina zrakoplova.

"Prema tim zahtjevima POA bi se trebala ukinuti 4 do 5 puta, kao i državni zrakoplov, a predsjednici Vlade i Republike, te dužnosnici trebali bi se valjda voziti vlakom", kazao je Šuker.

Vlada je odbila i svih 10 amandmana podnijetih na zakonski prijedlog o izvršenju državnog proračuna, ali je predložila dva svoja.

Ministar financija izvijestio je da Vlada kroz njih usklađuje taj zakon sa zakonom o zdravstvu, a drugim se definira odnose koji su bili u ovoj godini, a nisu potrebni u idućoj. O čemu je točno riječ ministar nije precizirao.

Hrvatski sabor sutra će odlučivati o amandmanima i državnom proračunu za 2006.

U prosincu sjednica o pregovorima s EU i gospodarskom razvoju

Vlada će u prosincu organizirati tematsku sjednicu o pregovorima s EU i gospodarskom razvoju Hrvatske, na koju će pozvati i predsjednika Republike Stjepana Mesića, najavljeno je na večerašnjoj sjednici Vlade.

Sva resorna ministarstva Vlada je zadužila da pripreme tu sjednicu na kojoj bi se donijeli i konkretni zaključci o gospodarskom razvoju države.

Točan datum sjednice utvrdit će se naknadno, rekao je premijer Ivo Sanader.

Vlada RH predložila Vijeću ministara BiH sastanak međudržavne komisije za granice

Hrvatska Vlada predložila je večeras Vijeću ministara BiH da se prije procesa ratifikacije Ugovora o državnoj granici u oba parlamenta, održi još jedan sastanak međudržavne komisije za granice.

Vlada je to predložila kako bi se razmotrile sve bitne činjenice o razgraničenju prema sporazumu Tuđman-Izetbegović, rekao je na sjednici Vlade premijer Ivo Sanader.

Taj je sporazum potpisan 1999., podsjetila je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija predložilo je ratifikaciju ugovora na temelju izvješća komisije za granice da su riješene sve prijeporne točke, njih 34.

"Treba vidjeti jesmo li kod odlučivanja imali sve činjenice vezano za otočiće Veliki i Mali Školj i vrh poluotoka Kleka", kazala je ministrica Grabar Kitarović, dodajući da bi međudržavna komisija trebala ponovno razmotri svu dokumentaciju i činjenice.

Vlada je s večerašnje sjednice Vijeću ministara predložila i nastavak konzultacija o gradnji mosta Komarna-Pelješac.

Hrvatska od mosta neće odustati jer ima neotuđivo pravo povezati svoj teritorij, ali mora poštivati pravo BiH na neškodljiv prolaz, rekao je premijer Sanader.

Vlada RH predložila je i nastavak konzultacija s BiH o sporazumu o uređenju imovinsko-pravnih odnosa.

Taj je sporazum, podsjetio je premijer Sanader, trebao biti potpisan početkom kolovoza za posjeta AdnanaTerzića Zagrebu, ali se to nije dogodilo zbog nekih objekcija Republike Srpske.

Ponovio je kako su Hrvatska i BiH prijateljske zemlje, te da Vlada u duhu dobrosusjedstva i prijateljstva i zajedničke europske budućnosti želi pridonijeti zajedničkom rješavanju otvorenih pitanja na obostranu korist.

Premijer Sanader opetovao je i čvrsto hrvatsko stajalište da se ni u kojem slučaju u promjenama Ustava BiH neće dopustiti mijenjanje bilo kojeg segment koji bi išao na uštrb Hrvata, kao konstitutivnog naroda u BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara