Vlada odlučila: Nema reklamiranja cigareta na sportskim natjecanjima

NA SPORTSKIM natjecanjima više se neće moći reklamirati duhanski proizvodi i Vlada tu više neće raditi nikakve izuzetke, poručila je Vlada s današnje sjednice na kojoj je pokrenula postupak za potpisivanje Okvirne konvencije Svjetske zdravstvene organizacije o nadzoru nad duhanom.

S obzirom da je pušenje globalni svjetski problem s ozbiljnim posljedicama za zdravlje, Svjetska zdravstvena organizacija poziva na što veću međunarodnu suradnju na tom području.

Ministar zdravstva Andrija Hebrang upozorava da si svaki pušač sa svakom popušenom cigaretom u prosjeku skraćuje život za osam minuta.

Zbog nikotina raste broj malignih bolesti, ubrzava se starenje, skraćuje trajanje života.

Zbog pušenja, uz pušače, trpe i nepušači koji su zbog tzv. pasivnog pušenja izloženi češćim moždanim udarima i drugim bolestima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena cigareta jedan je od načina na koji Vlada može utjecati na pušenje.

Povećanje cijena za 10 posto smanjuje broj pušača od pet do osam posto, istaknuo je Hebrang.

Vlada je danas predstavila svoj prijedlog zakona o pravima pacijenata po kojemu bi pacijent imao pravo suodlučivanja u svim dijagnostičkim i postupcima liječenja, pravo traženja drugog mišljenja, itd.

Pacijent će imati pravo odbiti pojedini dijagnostički ili terapijski postupak, izuzev u slučajevima kada bi se na taj način trajno ugrozilo njegovo zdravlje ili život. Prihvaćanje pojedinog postupka pacijent će potvrditi potpisivanjem suglasnosti.

Pacijent će imati pravo odbiti primiti obavijest o prirodi svog zdravstvenog stanja, osim u slučaju kad bi time ugrozio zdravlje drugih, primjerice ako boluje od zarazne bolesti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara