Vlada opet krši vlastitu odluku: Jandroković zapošljava nove ljude

Foto: Ranko Šuvar / Cropix

VLADA, otkada je donijela odluku o zabrani zapošljavanja u državnoj i javnoj upravi, konstantno je krši. Uz to uvijek ide i jedno od prikladnih objašnjenja za nova zapošljavanja u državnoj upravi.

Tako u Ministarstvu vanjskih poslova otvoreni su javni natječaji za tri ravnateljska radna mjesta koja su u posljednje vrijeme ostala upražnjena - za ravnatelju/ici Uprave za multilateralne poslove, ravnatelju/ici Uprava za potporu procesu pristupanja RH EU, ravnatelju/ici Diplomatskog protokola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iz Ministarstva su nam odgovorili kako je javni natječaj raspisan žurno, s obzirom da su dva rukovodeća radna mjesta upražnjena, a na jedno je imenovan privremeni rukovodeći državni službenik. "Osim toga, radi se o ravnateljskim radnim mjestima koja su važna za općenito funkcioniranje Ministarstva, kao i za izvršavanje obveza prema Europskoj uniji".

U odgovoru za Index ističu kako je Zakonom o državnim službenicima propisan da na radnim mjestima ravnatelja imenuje samo Vlada RH na temelju provedenog javnog natječaja. "Dakle, upražnjena radna mjesta ravnatelja nije moguće popuniti bez raspisivanja javnog natječaja niti je obavljanje poslova tog radnog mjesta moguće osigurati preraspodjelom poslova između postojećih državnih službenika", objašnjava se u priopćenju. Navodi se i kako je popunjavanje navedenih radnih mjesta predviđeno planom prijema u državnu službu u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija u 2011. godini, a o čemu je pribavljena i odgovarajuća suglasnost Ministarstva uprave.

Premijerka Jadranka Kosor još prije tri tjedna najavila je nova zapošljavanja u državnoj upravi, zaključivši kako je trenutak da Vlada prerazmotri svoju odluku o zabrani zapošljavanja i to upravo u izbornoj godini. Tada je najavila i kako će se zapošljavati uglavnom stručnjaci na famoznim velikim investicijskim projektima koji bi Hrvatsku trebali izvući iz krize. Time je premijerka izigrala još jedno od svojih obećanja, da će za pet posto smanjiti broj zaposlenih u državnoj i javnoj upravi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara