Vlada osniva agenciju za ulaganja

ZA DVA tjedna Vlada bi trebala osnovati agenciju za ulaganja (Invest Croatia), koja bi promicala mogućnosti ulaganja u Hrvatsku, i u kojoj bi ulagači mogli dobiti sve potrebne podatke, najavio je danas potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang nakon prve sjednice Povjerenstva za ulaganja i izvoz.

Povjerenstvo kani umjesto sadašnje Agencije za poticanje izvoza i ulaganja, koja djeluje već dvije godine, osnovati dvije - Agenciju za ulaganja i Agenciju za poticanje izvoza.

U Agenciji za ulaganja radilo bi sedam zaposlenika - stručnjaka za različita područja, od poreza do povezivanja s lokalnom upravom. Osim što bi nudila mogućnosti za ulaganja i promicala ih preko hrvatskih veleposlanstava, bila bi i mjesto gdje bi ulagač mogao dobiti sve obavijesti i upute o rješavanju administrativnih pitanja, od kupnje zemljišta do poreznih savjeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Povjerenstvo je danas osnovalo radnu skupinu koja treba predložiti zadaće i ustroj Agencije za poticanje izvoza.

Povjerenstvo za ulaganja i izvoz Vlada je osnovala na sjednici u Varaždinu, želeći promijeniti sadašnje stanje u kojemu se u Hrvatsku ulaže malo, a struktura ulaganja je loša.

U proteklih desetak godina u Hrvatsku se u prosjeku ulagalo milijardu dolara na godinu, no najmanje se ulagalo u proizvodnju, najviše u privatizaciju, usluge i trgovinu.

I hrvatski izvoz već godinama stagnira - devedesetih je bio jednak slovenskom i iznosio je oko četiri milijarde dolara, a danas je oko 4,5 milijarde, dok je slovenski oko osam milijarda dolara. Osim toga hrvatski izvoz danas ne pokriva vanjski dug.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara