Vlada: Piromanima i do 12 godina zatvora

Vlada: Piromanima i do 12 godina zatvora

IZMJENOM Kaznenog zakona kojega predlaže Vlada, piromanima koji namjerno podmetnu požar i tako nanesu tešku tjelesnu ozljedu osobi, te štetu velikih razmjera, maksimalna će kazna biti 12 godina zatvora, kao da su ubili nekoga tim požarom. Vlada je odlučila potpuno obeštetiti dvije obitelji koje su izgubile svoje kuće u požaru u Dubrovniku, a platit će i pola štete nastale nevremenom u Slatini, najavili su danas na sjednici.

Ako se prihvati ovaj zakon, umjesto dosadašnjih kazni za namjerno izazivanje požara, kazna zatvora se povećava s dosadašnjih od šest mjeseci do pet godina, na jednu do osam godina zatvora, predlože Vlada.

No, ukoliko se požar izazove u blizini naselja, nacionalnog parka ili parka prirode, kazna se proteže između tri i deset godina. Oni koji to naprave iz nehaja kažnjavat će se isključivo zatvorskom kaznom, od šest mjeseci do pet godina.

Prema predloženim izmjenama Zakona o zaštiti od požara, kazne za namjerno izazivanje narasle bi na između sto tisuća kuna i milijun kuna, a za nenamjerno izazivanje požara bi se kretale između 10 i 50 tisuća kuna.

Izazivanje tjelesnih ozljeda i smrti podmetanjem požara

Prema izmjenama zakona o kaznenim djelima protiv opće sigurnosti ljudi i imovine, ukoliko u namjerno podmetnutom požaru netko strada i nanesu mu se teške tjelesne ozljede, te nastane velika materijalna šteta, zatvorska kazna će se kretati između jedne i dvanaest godina zatvora.

Ako se isto dogodi iz nehaja, kazna se kreće između tri i deset godina, za razliku od dosadašnjih godinu do osam godina zatvora.

"Htjeli smo dati do znanja da više nećemo tolerirati neodgovorno ponašanje", kazao je premijer Ivo Sanader. On kaže kako ovi zakoni trebaju djelovati preventivno, te je podsjetio na nabavku dva Canadaira i tri Air Tractora, koji će pomagati gasiteljima.

Ove godine osumnjičen 21 poznati piroman

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin izvijestio je kako je od 1. lipnja do 21. kolovoza izbilo ukupno 912 požara, dva su prenesena s područja Bosne i Hercegovine, a ukupno je opožareno 12,835 hektara. Kaznenih prijava protiv nepoznatih počinitelja bilo je ukupno pet, dok je policija uspjela pronaći 21 osobu koju je osumnjičila za izazivanje požara.

"Nitko nije smrtno stradao, niti je od civila itko ozlijeđen. Nekolicina vatrogasaca je stradala u požarima, a dvojica od njih su imali teže tjelesne ozljede", kazao je Kirin.

Obitelji Gleđa i Mustahinić će dobiti punu cijenu štete

Nakon procjene štete koja se napravila odmah nakon jenjavanja požara u Dubrovniku i Župi Dubrovačkoj, ustanovljeno je da su izgorjele dvije obiteljske kuće, jedna u vlasništvu Maria, a druga u vlasništvu Renata Gleđe, dok je na području Šumeta u Dubrovniku stradala kuća Nike Mustahinića. U to se uvjerio i sam premijer Ivo Sanader, koji je s nekolicinom svojih ministara i dubrovačkom gradonačelnicom Dubravkom Šuicom obišao područja zahvaćena požarom.

"Šteta je procijenjena na 473,532 kune sa uključenim PDV-om", kazao je Sanader. "Vlada će uputiti novce na Grad Dubrovnik, koji treba izvršiti obnovu", najavio je premijer.

Gradu Slatina polovica novca od procijenjene štete

Slatina je pogođena teškim nevremenom popraćenim dvjema pijavicama koje su gradu nanijele štetu od 2 milijuna i 37 tisuća kuna, kazao je Sanader, pa se Vlada odlučila isfinancirati odštetu barem u iznosu od 50 posto, dok ostatak obeštećenja prepušta Gradu.

"Vlada će zbog toga isplatiti Gradu Slatini milijun i sto tisuća kuna odštete", rekao je Sanader na današnjoj sjednici Vlade.

A.B.
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara