Vlada podržala izmjene zakona o parničnom postupku

OGRANIČENJE prava na iznošenje novih dokaza, uvođenje rokova za zakazivanje ročišta u radnim sporovima, tek su neke od novina iz konačne verzije izmjena Zakona o parničnom postupku koji je danas dobio Vladinu podršku.

Osam dana rok je u kojem se mora odgovoriti na tužbu u parnicama iz radnih sporova, postupak pred prvostupanjskim sudom u tim bi se sporovima morao završiti u roku od šest mjeseci od dana podnošenja tužbe, a požali li se netko na presudu drugostupanjski sud bio bi dužan u roku od 30 dana riješiti žalbu.

Izmjenama se predviđa da u parničnom postupku u prvom stupnju sudi sudac pojedinac, a samo iznimno sudsko vijeće, kao i da je sud dužan otpremiti donijetu odluku u roku od 30 dana.

Da bi se spriječilo odugovlačenje postupka, prijedlog je da se u žalbi protiv prvostupanjske odluke u pravilu ne dozvoli iznošenje novih činjenica i dokaza.

Na taj bi se način, uvjeren je predlagatelj, stranke potaknulo da već na početku prvostupanjskog postupka iznesu sve bitne činjenice i dokaze.

Vlada se suglasila da od 1. lipnja do 30. rujna hrvatski državljani granicu s BiH prelaze samo uz predočenje osobne iskaznice, a isto bi vrijedilo i za državljane BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Od iduće godine vlasnici automobila pri registraciji bi plaćali i posebnu naknadu za okoliš - takva naknada predviđena je u konačnoj verziji Zakona o osnivanju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Visina naknade ovisila bi o vrsti i starosti automobila, vrsti goriva a bila bi jedna od nekoliko naknada kojima bi se Fond punio.

Zeleno svjetlo na Vladi dobio je dugoročan projekt zaštite od onečišćenja voda u priobalju. Taj se projekt sastoji od 50-ak podprojekata a težak je oko 1,6 milijardi kuna.

U njegovu bi financiranju sudjelovala Svjetska banka, država i lokalne jedinice, što bi za građane moglo značiti poskupljenje vode jer bi se krediti vraćali isključivo iz cijene vode.

Zeleno svjetlo dobio je i projekt u okviru kojega bi se u ovoj godini u opremanje 75 srednjih strukovnih škola uložilo 63 milijuna kuna.

Vlada je odlučila da će zagrebačka tvrtka APZ Inženjering temeljem izravne pogodbe, dakle bez javnog natječaja, dobiti posao projektiranja i projektantskog nadzora u nadogradnji KBC Zagreb. Na javnom će se pak natječaju, koji će se raspisati u roku od 30 dana, odabrati tvrtka kojoj će biti povjeren stručni nadzor i konzalting.

Takvom odlukom Vlada je razriješila spor u svezi projektiranja i nadogradnje KBC Zagreb između ministara Radimira Čačića i Željke Antunović.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara