Vlada podržala Operativni plan poticanja malog i srednjeg poduzetništva

VLADA je na današnjoj sjednici podržala Operativni plan poticanja malog i srednjeg poduzetništva za 2008. godinu. Tim su planom predviđeni poticaji u područjima konkurentnosti inovacija, regionalne konkurentnosti, te obrazovanja za poduzetništvo i obrtništvo.

Iznos od 227 milijuna kuna osiguran je za te poticaje u ovoj godini, a ako se tome pridodaju potporni programi, te projekti EU i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, iznos se penje na 351 milijun kuna za ovu godinu.

Za poticaje u području konkurentnosti, osiguran je najveći iznos, 118 milijuna kuna, dok je za poticaje konkurentnosti i inovacija predviđen iznos od 89 milijuna kuna.

Područjima s neuobičajeno niskim životnim standardom ili velikom nezaposlenosti, dodjeljivat će se regionalne potpore za poticanje razvoja gospodarstva, odlučila je Vlada prihvaćanjem Odluke o karti regionalnih potpora. Sukladno europskom zakonodavstvu, ta su područja definirana kao ona čiji je BDP po glavi stanovnika, gledano prioritetom kupovne moći, manji od 75 posto prosjeka zemalja članica EU.

Sve tri regije u Hrvatskoj ispunjavaju te kriterije. U odnosu na zemlje članice EU, sjeverozapadna Hrvatska ima 53.58 posto prosjeka BDP-a, Jadranska Hrvatska ima 39.66 posto i Panonska Hrvatska ima 31.54 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saboru je Vlada na drugo čitanje poslala i zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, koji bi se trebao početi primjenjivati od 1. travnja iduće godine.

Postupak ostvarivanja pravne pomoći je krajnje pojednostavljen, komentirala je ministrica Ana Lovrin i odbacila kritike iz Sabora o dužini i kompliciranosti postupka, prenosi HRT. Sada je korisnik dužan donijeti samo jedan dokument, a rok za rješavanje zahtjeva ograničen je na 15 dana, dok je rok za rješavanje žalbe sveden na osam dana.

Ministre je premijer Ivo Sanader još jednom pozvao na ubrzan rad u pripremi zakona, te podsjetio Hrvatsku narodnu banku kako treba sastaviti tri zakona iz svojeg područja do kraja drugog tromjesječja.

B.V.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara