Vlada podržala plan razvoja bolničkih ustanova do 2010.

PLAN razvoja bolničkih ustanova do 2010. težak sedam milijardi kuna dobio je danas potporu Vlade, dok je donošenje odluke o postojanju posebnog interesa za iznimnu nabavu usluga projektiranja i stručnog nadzora za Projekt razvoja KBC Rebro Vlada odgodila za iduću sjednicu.

Vladi je bilo predloženo da posao projektiranja i stručnog nadzora za KBC Rebro bez PDV-a, vrijedan oko dva milijuna eura povjeri zagrebačkoj tvrtki APZ-inženjering. Takvoj se dodjeli posla temeljem posebnog interesa, dakle mimo javnog natječaja usprotivio ministar javnih radova Radimir Čačić, a ministar zdravstva Andro Vlahušić odgovorio da su uvjeti ugovora koje nudi APZ- bolji nego se inače dobivaju na javnim natječajima.

Pozivajući se na vlastito višegodišnje iskustvo u tom fahu, Čačić je izrazio bojazan da bi dodjela posla bez javnog natječaja, unatoč boljim uvjetima, mogla povećati troškove između 20-30 posto. Naveo je i da je ta tvrtka (APZ) zadnjih 10-ak godina ekskluzivno radila s Ministarstvom zdravstva.

Vlahušić je to potvrdio i rekao da je zatekao ugovor s APZ-om, ali da više ne postoji i da svi projekti njegova ministarstva idu preko javnog natječaja.

Nakon što je dobio potvrdu da je o istoj temi raspravljano na nadležnoj vladinoj koordinaciji, premijer Ivica Račan Čačiću je rekao da je on ili netko iz njegova ministarstva to trebao iskoristiti i na koordinaciji riješiti dvojbe.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Fulao si ti ili tvoji ljudi, imate tjedan dana da to nadoknadite", poručio je Račan Čačiću, najavljujući da će na jednakoj rigidnosti ustrajati i kod ostalih slučajeva iznimne nabave.

Ministri su zadovoljni projektom izgradnje ili obnove 40-ak bolničkih ustanova u koje se godinama nije ulagalo. Hrvatske su bolnice, kaže Vlahušić, stare između 30 i 150 godina.

Vlahušić je odgovarajući ministru zaštite okoliša Boži Kovačeviću rekao da je u svakom projektu uključeno i zbrinjavanje bolničkog otpada i pitanje spalionica.

Kovačević je rekao da "neke hrvatske bolnice imaju takve spalionice da proizvode više bolesnika nego ih izliječe", i da samo bolnica u Vinkovcima ima urednu spalionicu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara