Vlada potvrdila da je Ured Predsjednika dostavio izvješće državnog odvjetnika vezano za akciju Oluja

HRVATSKA Vlada potvrdila je danas da joj je Ured Predsjednika Republike dostavio izvješće Glavnog državnog odvjetnika RH s podacima o kaznenim prijavama i postupcima protiv poznatih i nepoznatih počinitelja nakon vojnoredarstvene akcije "Oluja", a koje je od Državnog odvjetništva tražio i vladin Ured za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom za područje bivše Jugoslavije (ICTY).

Predmetno izvješće trenutačno je u fazi analize kako bi se utvrdilo u kojoj se mjeri dostavljeni materijali podudaraju sa sudskom dokumentacijom koju je, vezano za podizanje kaznenih prijava i postupaka nakon vojnoredarstvene akcije "Oluja" protiv poznatih i nepoznatih počinitelja raznih kaznenih djela, Vlada putem tadašnjeg ministra pravosuđa Stjepana Ivaniševića predala Tužiteljstvu ICTY-a 14. ožujka i 23. studenoga 2000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon analize i utvrđivanja postojanja novih podataka, isti će biti žurno upućeni Tužiteljstvu ICTY-a, navodi se u priopćenju iz vladina Ureda za odnose s javnošću.

Iz Ureda hrvatskog predsjednika jučer je priopćeno da je na zahtjev Ureda glavni državni odvjetnik prikupio od županijskih državnih odvjetništava u Gospiću, Karlovcu, Sisku, Šibeniku, Zadru i Splitu cjelokupnu dokumentaciju o postupanju po kaznenim prijavama u vezi vojnoredarstvene akcije Oluja pa do danas.

Po tim podatcima radi se o kaznenim prijava podnesenim protiv 4625 osoba od kojih je 2567 podneseno protiv nepoznatog počinitelja. Optužene su 3792 osobe, a protiv 3558 su donijete presude.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara