Vlada povećala liječničke plaće

VLADA je danas odlučila povećati plaće zaposlenima u zdravstvu, utvrdivši dodatke na plaće, ovisno o uvjetima rada, od pet do 20 posto.

Vlada je na sjednici donijela Uredbu o dodacima na plaće za pojedine poslove zaposlenih u zdravstvu, kojom se utvrđuje dodatak na placu od 20 posto za liječnike koji rade u otežanim uvjetima (npr. liječnici na operacijama, odjelima za liječenje AIDS-a, tuberkuloze, te liječnici i nezdravstveni djelatnici na otvorenim izvorima zračenja).

To za njih, u stvari, znači povećanje plaće od 14 posto jer je dosad njihov dodatak na plaću iznosio šest posto, kazao je ministar zdravstva Andro Vlahušić.

Dodatak od 16 posto primat će liječnici specijalisti u bolnicama, što je za njih povećanje plaće od 10 posto.

Dodatak na osnovnu plaću od 10 posto imat će liječnici i vozači hitne pomoći, šest posto liječnici u bolnicama bez specijalističkog ispita, te pet posto zaposleni u bolnicama na poslovima čišćenja i u praonici.

Vlada je također prihvatila tekst Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvene zaštite koji se temelji, kazao je Vlahušić, na očuvanju stečenih prava i unapređenju statusnog i materijalnog položaja te uvjeta rada za sve zaposlene u zdravstvu.

Stečena prava su očuvana, a u kolektivnom ugovoru su sve specifičnosti struke, tvrdi Vlahušić.

Ministarstvo zdravstva uspjelo je nakon godinu dana sa četiri sindikata zdravstva dogovoriti nacrt kolektivnog ugovora u koji su ugrađeni i svi prijedlozi Hrvatskog liječničkog sindikata.

Ugovor će omogućiti povećanje plaća za povećani opseg poslova i do 20 posto, rekao je Vlahušić kojega je Vlada ovlastila da potpiše ugovor sa sindikatima.

Vezano uz štrajk liječnika, premijer Ivica Račan za sutra je najavio javni sastanak s predstavnicima zdravstvenih udruga i ustanova s ciljem da se završi ta ´krajnje neprihvatljiva situacija za građane, pa i same zdravstvene djelatnike´.

´Sutra ćemo učiniti još jedan napor kako efikasno i brzo izići iz ove za sve neprihvatljive situacije´, kazao je Račan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara