Vlada pred tužbom?

Vlada pred tužbom?

VLADA premijera Ive Sanadera mogla bi završiti na sudu zbog nedavno potpisanog Temeljnog kolektivnog ugovora za zaposlenike u javnim službama. Sindikat Preporod tvrdi da je ugovor nelegalan, i već je na sudu podnijet zahtjev da se prestane primjenjivati.

"Kolektivni ugovor koji je potpisan sa ovim samoprozvanim pregovaračkim timom je tipičan kapitulantski ugovor bez socijalnog pritiska. Prepisan je stari kolektivni ugovor, a ovih 12 novih prava je čista kozmetika i obmana javnosti i članstva", kaže za Index predsjednik tog sindikata, Željko Stipić, i dodaje kako je ostalo neriješeno glavno pitanje.

"Temeljno pitanje - zaostajanje plaća pojedinih javnih službi za državnim prosjekom, je ostalo neriješeno", kaže Stipić. On ističe da plaće u srednjem školstvu u kojemu broj zaposlenih sa visokom stručnom spremom prelazi 80 posto, ne bi trebale zaostajati za iznosom 4875 kuna koliko je prosječna državna plaća, a upravo to se događa.

Glavni krivac je Jadranka Kosor

Šef Preporoda tvrdi da je glavni krivac u ovoj priči potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor koja je potpisala ovaj sramotni ugovor ignoriravši pojedine sindikate. Ugovor, inače, vrijedi tri godine.

"Osam sindikata upozoravalo je Kosor prije nego će potpisati ugovor da pregovara sa nelegalno sastavljenim timom, i da je nacrt Kolektivnog ugovora neprihvatljiv. Zbog toga tražimo od premijera Ive Sanadera da utvrdi njezinu političku odgovornost jer je stavila svoje ime i prezime na ovaj nelegalni ugovor!", kaže Stipić.

Sudsko mirenje, pa tužba

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat je danas Općinskom državnom odvjetništvu podnijelo zahtjev za mirenjem, te zahtjev da se ovaj ugovor ne primjenjuje.

"To je prva etapa, jer prema zakonu, ne možemo odmah tužiti Vladu. Imaju 90 dana da se očituju, a nakon toga, ako mirenje ne uspije, mi ćemo ih tužiti. I ne samo da ćemo tužiti Vladu, nego i ovih osam sindikata koji su potpisali ugovor, a njih ćemo tužiti direktno", kaže  predsjednik sindikata Preporod.

Na koji je način Vlada diskriminirala sindikate?

Vlada i sindikati su prekršili dvije bitne konvencije Međunarodne organizacije rada, tvrde u sindikatu, i to 87. i 98. konvenciju. Jedna od njih je diskriminacija sindikata prilikom ulaska u pregovarački tim. Osam sindikata se već očitovalo o tome, a nekoliko ih je najavilo da će to tek učiniti, tvrdi Stipić, koji objašnjava na koji je način Vlada postupila nelegalno.

Vlada je, naime pristala potpisati Kolektivni ugovor, a da nije sastavila pregovarački tim od svih zainteresiranih sindikata.

Druga opcija koju propisuje Zakon o radu je bila, ukoliko se na postigne dogovor sindikata, arbitrarna odluka Gospodarsko-socijalnog vijeća, koje je trebalo prebrojati članstvo na koje se ugovor odnosi, i zatim odlučiti o broju i sastavu pregovaračkog tima. Ni to se nije dogodilo, kaže on.

A.B.
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara