Vlada predložila izmjene Zakona o trgovačkim društvima i ovršnog zakona

VLADA je s današnje sjednice u prvo saborsko čitanje uputila prijedloge izmjena Zakona o trgovačkim društvima te Ovršnog zakona kojima je cilj onemogućiti odugovlačenje postupka ovrha i bolje zaštititi vjerovnike.

Ministar gospodarstva Ljubo Jurčić naveo je da se Zakon o trgovačkim društvima nije mijenjao od donošenja (koncem 1993.)

Predloženim izmjenama nova će, kao i društva koja pristupe izmjenama, morati imati temeljni kapital od najmanje 200.000,00 kuna umjesto dosadašnjih 30.000,00 DEM.

Najniži nominalni iznos dionice smanjio bi se sa sadašnjih 100 na 10 kuna, što bi trebalo pogodovati i lakšem trgovanju dionicama.

Promjenama se uvodi i detaljno razrađuje mogućnost da društvo izda dionice bez nominalnog iznosa, a u takvim bi se slučajevima prava dioničara određivala brojem dionica.

U čitavom zakonu iznosi izraženi u njemačkim markama morat će se izraziti u kunama.

Pri tom se vodi računa o stečajnim pravima pa će postojeća društva moći zadržati iznose sadašnjeg temeljnog kapitala te ga samo izraziti u kunama i to će morati uskladiti u roku godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izmjenama se u zakonski tekst unose propisi o malim dioničkim društvima, na bolji se način predlaže riješiti i odgovornost uprava i nadzornih odbora, zaštita prava dioničara, posebice malih i sl.

Prema iznijetim podacima početkom siječnja ove godine u sudskom je registru bilo upisano 93.050 trgovačkih društava, podružnica inozemnih osoba te trgovaca pojedinaca.

Izmjene Ovršnog zakona dio su reforme pravosuđa. Važeće odredbe Ovršnog zakona omogućuju odugovlačenje postupka više štite dužnike nego vjerovnike, počesto ovrha traje dulje od same parnice ili se pretvara u samu parnicu, navela je ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović, ocjenjujući trenutno stanje neodrživim.

Sudovi su opterećeni ovršnim predmetima, takvih je jedna četvrtina do jedna trećina ukupnih sudskih predmeta.

U prošloj su godini sudovi zaprimili 319.280 ovršnih predmeta, od čega je više od 253.000 njih, ili oko 80 posto bilo na temelju vjerodostojne isprave.

Izmjenama Ovršnog zakona stoga se predlaže sa sudova u nadležnost javnih bilježnika prenijeti donošenje rješenja i provođenje ovrha na temelju vjerodostojnih isprava.

Izmjene predviđaju i vrlo ograničeno pravo izjavljivanja žalbe, traženja odgode, a novina je i uvođenje komisionih prodaja kod ovrha nad pokretninama, odnosno uvođenje javnih komisionih prodavaonica u kojima bi se prodavale pokretnine zaplijenjene u ovršnom postupku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara