Vlada predložila kriterije po kojima bi djelatne vojne osobe mogle odlaziti u predsjedničku mirovinu

HRVATSKA Vlada predložila je danas kriterije po kojima bi djelatne vojne osobe mogle odlaziti u predsjedničku mirovinu, odnosno kriterije po kojima će ministar obrane predlagati umirovljenje djelatnih vojnih osoba po odluci vrhovnog zapovjednika (predsjednika države).

Vlada to formalno predlaže kroz izmjene Zakona o službi u oružanim snagama. Kao opći uvjeti koje svaka djelatna vojna osoba mora ispuniti traži se najmanje deset godina djelatne vojne službe, šest mjeseci sudjelovanja u Domovinskom ratu, te najmanje godišnja ocjena ističe se u posljednje četiri godine.

Dodatni su uvjeti potrebne godine mirovinskog staža i potrebna odlikovanja, pri čemu je za više godina staža potrebno odlikovanje nižeg važnosnog reda.

Neovisno o tome što neka vojna djelatna osoba ispuni navedene uvjete, u predsjedničku mirovinu, ne bi mogla otići ako je protiv nje pokrenut stegovni postupak ili izrečena konačna stegovna kazna.

Mogućnost predlaganja umirovljenja u potpunosti je isključena i za osobe koje su pravomoćno osuđene za kaznena djela protiv Republike Hrvatske, slobode i prava čovjeka i građanina, službene dužnosti, oružanih snaga, opće sigurnosti ljudi i imovine, itd., kao ako je protiv njih otvorena istraga ili se vodi postupak za takva djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlada je danas utvrdila i prijedlog zakona o zabrani uporabe, stvaranja zaliha, proizvodnje i prijenosa protupješačkih mina i o njihovom uništenju, sukladno istoimenoj međunarodnoj konvenciji.

Saboru je poslan i prijedlog zakona koji predviđa osnivanje Nacionalnog ispitnog centra obrazovanja, institucije koja bi obavljala vanjsko vrednovanje obrazovnog sustava, uključujući i provođenje državne mature.

Vanjsko vrednovanje, kako je objasnio ministar znanosti Dragan Primorac, osigurava pouzdanije provjeravanje znanja i sposobnosti koje stječu učenici, ali i praćenje učinkovitosti rada nastavnika i školskih programa.

Već u ovoj godini u Centru bi trebalo zaposliti 10 osoba, te za njegov rad osigurati 1,16 milijuna kuna.

Vlada je osnovala radnu skupinu koja do 30. lipnja mora predložiti rezoluciju o migracijskoj politici, što je preduvjet i za utvrđivanje godišnjih kvota radnih dozvola.

Iz proračunske pričuve Vlada je karlovačkoj ženskoj grupi Korak odobrila 200.000 kuna za redovne djelatnosti skloništa za zlostavljane žene i djecu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara