Vlada predložila ukinuti ili smanjiti pristojbe vezane za strana ulaganja

IZMJENAMA Zakona o upravnim pristojbama smanjit će se ili ukinuti pristojbe vezane za strana ulaganja, ali i uvesti pristojbe na neke upravne akte ili radnje kojih prije nije bilo, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade koja je prijedlog tih izmjena uputila u hitnu Saborsku proceduru.

Još ranije smanjene su sudske pristojbe, sada smanjujemo i upravne pristojbe, kako bi olakšali položaj građana, rekla je ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović.

Saboru su na konačno donošenje upućene izmjene Ovršnog zakona kojima bi se uz ostalo ovršni postupci sa sudova prenijeli na javne bilježnike, a većoj efikasnosti trebala bi pridonijeti i odredba o prodaji zaplijenjenih pokretnina u komisionim radnjama, a ne kao do sada u domovima ovršenika.

Po podacima koje je iznijela ministrica pravosuđa, od 1,2 milijuna predmeta koji godišnje dođu na sudove čak 925.000 se odnosi na nesudske stvari (zemljišno-knjižne stvari, vanparnični postupci), a svega 125.000 na parnične i 33.000 na kaznene postupke.

Prebacivanjem nesudskih predmeta na javne bilježnike rasteretit će se sudovi, a rasterećenju sudova i bržem ostvarivanju pravde trebao bi pridonijeti novi zakon o mirenju, čiji je prijedlog upućen u hitnu saborsku proceduru.

Mirenje bi trebalo biti brži ugodniji i jeftiniji način rješavanja sporova za sve stranke, kazala je Antičević Marinović. Postupak mirenja provodio bi se uz pomoć izmiritelja, a to bi uglavnom bili odvjetnici, ali i bilo koja druga osoba od povjerenja stranaka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veći efekti predloženog zakona, prema iskustvima drugih zemalja ne mogu se očekivati odmah već u kraćem roku. Tako i predlagatelji zakona u obrazloženju navode kako očekuju da predloženi zakon bude poticaj korištenju ponuđenih mogućnosti prema poslovici - "Bolje mršava nagodba, nego debela parnica".

Na hitno je donošenje Vlada uputila i izmjene Zakona o proizvodnji, remontu i prometu naoružanja i vojne opreme prema kojima bi poslove nadzora nad proizvodnjom vojne opreme za potrebe izvoza obavljalo Ministarstvo obrane, a troškove tog nadzora snosio bi izvoznik.

Vladina agencija i dalje bi obavljala poslove uvoza i izvoza, ali više ne i nadzora. Agencija bi vodila i jedinstvenu bazu podataka.

Ministrica obrane Željka Antunović upozorila je da se s obzirom na političku situaciju i činjenicu da je terorizam postao globalna prijetnja opravdano postavlja pitanje nadzora naoružanja i vojne opreme.

Vlada je danas podržala i prijedlog dodatnih olakšica vezanih za projekt Poticaj za uspjeh u turizmu, a odnose se na programe u kontinentalnom turizmu i program "Pod stoljetnim krovovima".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara