vlada predložila zakon o sprječavanju sukoba interesa dužnosnika

Hrvatska Vlada predložila je danas zakon po kojemu bi dužnosnici dok obnašaju javne dužnosti bili čisti profesionalci, dakle primali bi isključivo plaću za obavljanje te dužnosti.

Dužnosnici u tom slučaju ne bi smjeli primati nikakvu drugu plaću ili naknadu, a izuzetak bi bili samo znanstvenici i kulturni djelatnici, predlaže se zakonom o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti.

Ovo je zakon za rehabilitaciju politike, tvrdi ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović. Zakon se, kaže, temelji na pravnim, ali i moralnim standardima, on je zakon, ali i kodeks ponašanja, kazala je.

Vladin je prijedlog da dužnosnik mora izvijestiti javnost o svom imovinskom stanju kad dolazi na dužnost i odlazi s nje, kao i po isteku svake kalendarske godine. Dužnosnici ne bi mogli biti članovi uprava ili nadzornih odbora trgovačkih društava, niti zadržati darove skuplje od 500 kuna. U slučaju da dobiju skuplji dar morali bi izvijestiti posebno Povjerenstvo, članove kojega će izabrati Sabor.

Ministar rada Davorko Vidović dvoji oko vrijednosti darova, primjećujući da je 500 kuna nekakav ručak. Suglasan je da se dužnosnici isključe iz nadzornih odbora javnih poduzeća, ali i pita što je umjesto toga, odnosno hoće li bolje javni interes štititi poznati državni dužnosnik, ili anonimni službenik.

Vlada je Saboru na donošenje poslala Konačni prijedlog zakona o Hrvatskoj radioteleviziji po kojemu bi se ta javna ustanova organizirala u tri jedinice - Hrvatski radio, Hrvatska televizija i Glazbena proizvodnja HRT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar kulture Antun Vujić podsjetio je da već dva mjeseca na HTV-u traje urednička kriza. Nazvao je to i ´rašomon neriješenih pitanja koja onemogućuju normalno funkcioniranje HTV´, odražavajući se i na poslovnu krizu, jer se bilježi manjak prihoda od oko 30 milijuna kuna, te na krizu upravljanja. Održava se provizorij koji je podložan da se ostvaruju brojni nelegitimni politički utjecaji, kazao je.

Kao jedno od pitanja koja treba razriješiti Vujić navodi pitanje treba li zakonom regulirati da se tri posto pretplate izdvaja u Fond za pluralizaciju medija. Takva je odredba predložena, a Vujić kaže da nije uobičajena u Europi, iako je neke zemlje, kao Švicarska imaju.

Vlada je Saboru poslala i prijedlog novog zakona o proračunu, te prihvatila izvješće po kojemu je iz Fonda za razvoj i zapošljavanje podržan razvoj 75 poduzetničkih zona za što je odobreno 45 milijuna kuna.

Članovi Vlade danas su izviješteni i o stavovima resornog ministarstva oko štrajka liječnika i njihovih zahtjeva. Ministar zdravstva Andro Vlahušić opetovao je da 45 postotno povećanje plaća koje traži Hrvatski liječnički sindikat ne dolazi u obzir, jer bi to, kaže, uništilo budućnost hrvatskog zdravstva.

Predstavnici Vlade i sindikata popodne nastavljaju razgovore, a Vlada nudi povećanje plaća od prosječno 10 posto, što bi se ostvarilo utvrđivanjem dodataka za posebne uvjete rada.

Vlada, kaže potpredsjednik Ante Simonić, želi pridonijeti prekidu štrajka, odgovornost svih je golema. Ističe da za Vladu ne dolazi u obzir strukovni ugovor samo za liječnike, da Vlada želi da se čim prije završi granski kolektivni ugovor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara