Vlada: Privatizacijom nismo rasprodali imovinu

VLADA je na današnjoj sjednici odbacila tvrdnje o rasprodaji Hrvatske strancima, ustvrdivši kako Vlada ima strategiju privatizacije, ali bi njezin tijek trebalo ubrzati.

´U ove tri godine (mandata Vlade) privatizacija nije bila rasprodaja´, rekao je potpredsjednik Vlade Slavko Linić.

Kazao je kako Vlada nije zadovoljna procesom prodaje, jer je nedovoljno privatnog kapitala i privatne inicijative u procesu preuzimanja trgovačkih društava. ´U privatizaciji imamo vrlo oprezan ulazak stranaca i njihov nedovoljan odziv´, ustvrdio je Linić na sjednici Vlade koja je raspravljala o upravljanju državnim portfeljem i privatizaciji.

I potpredsjednik Goran Granić slaže se da je proces privatizacije spor. ´Nismo bili dovoljno uspješni u privatizaciji, treba završiti taj proces što brže ako želimo uspješno gospodarstvo´, poručio je.

Ministar obrta, malog i srednjeg poduzetništva Željko Pecek ne slaže se s tezom da treba što prije privatizirati imovinu. ´Ne, treba što bolje privatizirati državnu imovinu´, rekao je Pecek.

Tvrdnje da privatizacija u posljednje tri godine nije bila rasprodaja i da imovina nije rasprodana strancima potpredsjednik Linić potkrijepio je i podacima.

U protekle tri godine privatizirano je 1.044 dionička paketa, a većina je prodana na Zagrebačkoj i Varaždinskoj burzi i riječ je uglavnom o tvrtkama u kojima država ima manje od 25 posto udjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U tom je razdoblju prodano 31 trgovačko društvo u kojima država ima udjel veći od 51 posto. Te su tvrtke prodane javnim prikupljanjem ponuda, a bilo je raspisano skoro 190 natječaja, za neka društva i četiri, pet, jer nije bilo zainteresiranih. Od 31 prodanog društva stanci su kupili samo njih osam, kazao je Linić.

U turizmu, rekla je ministrica turizma Pave Župan Rusković, nije pitanje radi li se o strancu ili domaćem vlasniku, već zna li posao, ima li znanje. ´Ovo je definitivno posljednji trenutak da se Hrvatska uključi u svjetske turističke trendove. Međutim, bez kapitala takvi planovi teško da se mogu realizirati, budući da potencijalni vlasnici moraju imati planove i izvore sredstava za njihovu realizaciju´, poručila je.

Članovi Vlade složili su se da ne mogu biti zadovoljni ponašanjem uprava i nadzornih odbora, te posebice upozorili na problem gospodarenja nekretninama u državnom vlasništvu.

Ministar Pecek podsjetio je na Vladin zaključak još iz 2001. da državnu imovinu koja nije u funkciji treba što prije staviti u funkciju poduzetništva.

Rekao je da je Ministarstvo definiralo mogućnost otvaranja 133.000 novih radnih mjesta u malom gospodarstvu. ´Sada smo negdje na pola, ali bez i jedne aktivirane imovine u državnom vlasništvu. Tu brojku o novim radnim mjestima možemo ostvariti, ali nećemo ako neaktivnu državnu imovinu ne stavimo u funkciju malog poduzetništva´, ocijenio je Pecek.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara