Vlada: Privremena carina na izvoz pšenice

KAKO bi otklonila moguće poremećaje na domaćem tržištu pšenice, Vlada je privremeno, do 15. svibnja iduće godine, uvela izvoznu carinu za pšenicu u iznosu od 2,9 eura za sto kilograma.

Uredbu o izvoznoj carini Vlada je donijela danas na zatvorenoj sjednici, a Uredba će stupiti na snagu osmog dana nakon objavljivanja u Narodnim novinama.L

Uvođenje carine na izvoz pšenice Vladi je predložilo resorno Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva, ponukano upozorenjima prerađivača i stanjem na hrvatskom i okolnim tržištima pšenice.

Naime, ove je godine Hrvatska zbog suše proizvela oko 610 tisuća tona pšenice, što je najmanje u posljednjih pet godina, odnosno za 38 posto manje nego lani. Prosječni prirod pšenice ove je godine iznosio svega 2,96 tona po hektaru, dok je u 2002. prosječna proizvodnja po hektaru bila 4,23 tone.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, pšenica se pojačano izvozi - samo u listopadu izvezeno je oko 20 tisuća tona. Nastavi li se ta dinamika lako je moguće, procjenjuje nadležno Ministarstvo, da se Hrvatska suoči s nedostatkom pšenice do nove žetve.

Kako bi se to spriječilo, Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva procijenilo je da je opravdano privremeno uvesti izvoznu carinu za pšenicu.

(Hina) um/bn ds

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara