Vlada raspravljala o Zakonu o državnim službenicima i namještenicima bez konzultacija sa sindikatima

VLADA je danas raspravljala o izmjenama Zakona o državnim službenicima i namještenicima, iako tekst zakona nije prije toga dostavila na mišljenje sindikatima državnih službi, upozorio je Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske.

Prema Poslovniku Vlade svaki prijedlog ili mišljenje koje se dostavlja Vladi na razmatranje mora se prethodno, u pravilu, uputiti na mišljenje udruzi u čiji djelokrug spada takav prijedlog i mišljenje. Ne radi se, dakle, o dobrom običaju kojeg se Vlada drži, već o nepoštivanju obveze propisane Poslovnikom, ističe sindikat u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U tekstu upućenom Vladi mogli smo pročitati da se ukida institut raspolaganja, a službenicima koji ne mogu biti raspoređeni na radno mjesto nakon što se ukine državno tijelo rješenje o otkazu državne službe izdat će se u roku od 60 dana, za razliku od 90 dana koje propisuje važeći zakon, naglašavaju sindikalci.

Sindikat će od Vlade zatražiti očitovanje o razlozima zbog kojih je zaobiđen prigodom upućivanja zakona na dnevni red današnje sjednice.

Dotad samo možemo konstatirati da je navada prigodničarskog nazdravljanja socijalnom partnerstvu i stvarnog ignoriranja socijalnog dijaloga, koja je krasila Vladu Ivice Račana, zarazila i Vladu Ive Sanadera, kaže se u priopćenju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara