Vlada RH: Haški liječnici očekuju se sljedećeg tjedna u Zagrebu

LIJEČNIČKI tim, koji je osnovan odlukom Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu, trebao bi obaviti zdravstveno ispitivanje generala Janka Bobetka sredinom sljedećeg tjedna, priopćeno je u petak poslijepodne iz hrvatske vlade.

´Slijedom informacija Tužitelja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u svezi s izdavanjem naloga od strane Sudskog vijeća MKSJ-a o imenovanju liječnika Suda za utvrđivanje zdravstvenog stanja umirovljenog generala Janka Bobetka, očekuje se da će imenovani liječnički tim zdravstveno ispitivanje obaviti u Zagrebu sredinom sljedećeg tjedna´, navodi se u priopćenju vlade.

Odvjetnik generala Bobetka Bosiljko Mišetić, upitan za reakciju, izjavio je za Hinu kako je u kontaktu s predstavnicima vlade te da čeka službenu obavijest o dolasku liječničkog tima.

Izjasnit ćemo se nakon što primimo obavijest, kazao je Mišetić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudsko vijeće Haškog suda koncem prosinca prošle godine, na zahtjev tužiteljstva, uputilo je nalog tajništvu tog suda da oformi stručni liječnički tim koji će u Hrvatskoj pregledati generala Janka Bobetka.

Hrvatska je, nakon što je general Bobetko polovicom studenoga prebačen zbog pogoršanog zdravstvenog stanja u bolnicu, 28. studenoga prošle godine obavijestila Haški sud da ne može izvršiti nalog za uhićenje temeljem optužnice kojom se bivši zapovjednik Glavnog stožera HV-a tereti za zločine počinjene u operaciji Medački džep u rujnu 1993. godine.

Haški sud do sada je u svim slučajevima, u kojima zbog zdravstvenog stanja optuženih nije izvršen nalog za uhićenje, upućivao svoje liječničke timove kako bi verificirali nalaze domaćih liječnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara