Vlada: Rudolf će biti Kosoričin osobni savjetnik; Rudolf: Odbio sam Kosoricu!

Tekst: P.V., I.Ć.
Foto: Goran Mehkek / Cropix

ČINI se kako je na pomolu pravi skandal oko dogovora Kosor-Pahor, jer je akademik Davorin Rudolf Jadranki Kosor dao ostavku na dužnost predsjednika hrvatskoga dijela Mješovite hrvatsko-slovenske komisije za sastavljanje nacrta sporazuma o rješavanju graničnog spora pred međunarodnim pravosudnim tijelom!

No, samo nekoliko sati kasnije se predomislio i odlučio postati osobni savjetnik Jadranke Kosor! Ili barem tako tvrde iz Vlade, iako Rudolf ima drugačiju verziju priče. Stoga je najbolje da krenemo po redu.

Izbacili stručnjake!

Podsjetimo, nedavno je potvrđeno da u pregovorima više ne sudjeluje ni akademik Davorin Rudolf koji je godinama bio prvi čovjek hrvatskog dijela međudržavne komisije za granicu. Naime, sam Rudolf je javno opomenuo Kosor u medijima da se očituje o razgovorima s premijerom Borutom Pahorom, a riječ je o savjetniku hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića. Osim Rudolfa iz pregovora su izostavljeni još i pravni stručnjaci koji su do danas bili nezaobilazni kao što su: Vladimir Ibler, Vladimir Đuro Degan i Budislav Vukas.

Kako se doznaje, Rudolf je bio posebno ljut na činjenicu da odbor nije znao da će se pregovori o hrvatsko-slovenskoj granici nastaviti na temelju drugoga Rehnova prijedloga od 15. lipnja 2009, a akademik podsjeća da taj Rehnov prijedlog u Hrvatskome saboru nije prihvaćen!

Taj prijedlog je neprihvatljiv

"Taj prijedlog je za Hrvatsku neprihvatljiv!", izričit je Rudolf u pismu u kojem obrazlaže ostavku dodajući da sve izjave i ocjene premijerkina dogovora s predsjednikom slovenske vlade temeljile na pismu koje je 11. rujna 2009. poslala švedskoj vladi.

U vrlo oštrom pismu Jadranki Kosor Rudolf kaže da ne želi otežati hrvatsko-slovenske pregovore, ali isto tako ne želi ni snositi bilo kakvu odgovornost za moguće učinke prihvaćanja Rehnova prijedloga od 15. lipnja 2009. kao podloge u nastavku pregovora.

Vlada: Rudolf će biti Kosoričin osobni savjetnik; Rudolf: Odbio sam Kosoricu!

Rudolf je podnio ostavku i na položaj osobnoga savjetnika ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske i to navodno zato što se Jandroković prema cijelom problemu postavio ležerno i prepotentno.

No, odmah nakon što je Rudolfovo pismo došlo do medija, Kosor je organizirala razgovor s bivšim predsjednikom komisije za rješavanje graničnog spora. Nitko ne zna što je premijerka točno rekla Rudolfu, ali iz Vlade je preko glasnogovornika Mehuna nedugo zatim najavljeno da Rudolf postaje njen osobni savjetnik za problem graničnog spora sa Slovenijom.

Sam Rudolf, pak, ima sasvim drugačiju priču koju je otkrio za Večernji list. "Nisam mogao prihvatiti premijerkin poziv da postanem njen osobni savjetnik", rekao je Rudolf i dodao kako Kosor zna kakve će ovo političke posljedice imati. "Svjesna je da će je oporba sad razapinjati", kazao je Rudolf.

"Rekao sam Jadranki Kosor da ću uvijek pomagati svojoj zemlji i da me može nazvati kad budem potreban. Potom je glasnogovornik Vlade objavio da sam ja posebni savjetnik. Ma, nisam ja posebni savjetnik", kaže Rudolf.

Pobjeda?

"Velika diplomatska pobjeda" Jadranke Kosor stoji na klimavim nogama, a premijerka je odlučila da se protiv kritike najbolje boriti ignorirajući je. Podsjećamo kako je najprije slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar rekao da Slovenija neće odblokirati sva poglavlja hrvatskih pregovora da bi Borut Pahor jučer zadao knockout izjavom kako je Kosoricu uvjerio da ustupi Sloveniji dio hrvatskog teritorijalnog mora.

> Odblokirani: Pahor natjerao Kosor da pokloni Slovencima dio hrvatskog teritorija?!

> Kajin: Hrvatska je izgubila 115 kilometara četvornih teritorijalnog mora

> Pusić poziva Kosor i Vladu: Hitno obavijestite javnost što ste dogovorili sa Slovencima!

Kosor nema pojma o čemu se radi

"Nemam pojma o čemu se radi, Pahor i ja nismo razgovarali o izlazu na moru, samo smo se dogovorili o deblokadi hrvatskih pregovora s Europskom unijom i nastavku razgovora o graničnom sporu", uvjeravala je Kosor novinare nakon sjednice Ekonomskog vijeća kako je slovenski premijer na deblokadu pristao samo zbog njenog šarma.

No, premijerka nije objasnila zašto i na stranici hrvatskog MVPEI-ja stoji priopćenje da će se pregovori nastaviti temeljem dokumenta od 15. lipnja ove godine, odnosno drugog prijedloga Ollija Rehna koji je Hrvatskoj tada bio neprihvatljiv upravo zbog prijedloga o izlazu na otvoreno more. "Ako ne mogu uzeti teritorij od Hrvatske, neka probaju s Berlusconijem", poručio je tada Ivo Sanader slovenskim političkim liderima.

"Sitna podmetanja oporbe"

A iako se radi o informacijama koje su stigle iz Slovenije, Kosor se okomila na oporbu optuživši ih za podmetanja u predizbornoj kampanji. "Očekivala sam da će i oporbene političare veseliti što smo odblokirali naše pregovore s EU. No, njima su očito važnije podvale i kritike koje su isključivo u službi predizborne kampanje", rekla je Kosor.

Podsjećamo, Damir Kajin iz IDS-a optužio je premijerku da je Slovencima poklonila 115 četvornih kilometara teritorijalnog mora, dok je Vesna Pusić tražila da se javnosti otkriju svi detalji dogovora sa Slovencima. "O granici još nismo uopće razgovarali, tek ćemo u naknadnim pregovorima vidjeti hoćemo li to sami riješiti ili će nam pomoći nekakvo arbitražno tijelo", kaže Kosor.

Laž ili neistina?

Na premijerku se okomio i čelni čovjek oporbe Zoran Milanović koji ju je javno bez imalo ustezanja optužio da laže. Odnosno da govori neistine što, kao što nas je naučio Andrija Hebrang, ne mora nužno biti ista stvar.

"Premijerka Kosor nije hrvatskoj javnosti rekla da je sklopila dogovor u kojem će polazna točka za daljnje pregovore biti pitanje izlaza Slovenije na otvoreno more. To su stvari koje javnost ima pravo znati. I ne bi ih trebala saznavati od slovenskog premijera ili iz slovenskog tiska", kazao je Milanović na konferenciji za novinare.

Milanović je također istaknuo kako je Hrvatski sabor odbacio drugi Rehnov prijedlog pa ga nema pravo prihvatiti ni Kosor jer je to "izvan njenih moći i ovlasti". U Saboru će SDP stoga zatražiti raspravu o dogovoru Kosor-Pahor.

"Sanader je doktorirao na lažima, a ni učenici mu nisu loši"

Svoju pressicu je održao i Radimir Čačić, predsjednik druge najveće oporbene stranke HNS-a, te kazao kako Vlada već pet dana laže o dogovoru sa Slovenijom. "Najprije nam je rečeno da nema nikakvih dodatnih obaveza, a zatim je i MVPEI potvrdilo napise slovenskih medija o izlazu na otvoreno more", kaže Čačić koji smatra da je u dogovoru Pahora i Kosorice skriveno još nešto, ali "tek će se pokazati o čemu su nam još lagali".

"Sve HDZ-ove vlade bile su bazirane na lažima i opsjenama. Sanader je na tome doktorirao, a ni učenici mu nisu loši", kazao je Čačić govoreći o premijerki Kosor.

Slovenci likuju jer "nisu ništa izgubili"

O dogovoru koji je vrlo brzo postao skandal oglasila se danas i slovenska diplomacija koja, razumljivo, nema razloga kriti zadovoljstvo. "Dogovor Pahor-Kosor je pobjeda dijaloga", rekao je glasnogovornik slovenskog Ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic koji je posebno istaknuo kako "Slovenija dogovorom nije ništa izgubila".

Neki su oporbeni političari kritizirali Pahora jer smatraju kako Slovenije nije dobila dovoljna jamstva da će granični spor uskoro biti riješen, ali Balažic to demantira. "Pregovori o granici bit će obnovljeni na temelju drugog prijedloga Ollija Rehna", ponavljaju Slovenci, a Balažic je naglasio i kako će granično pitanje biti riješeno ili arbitražom ili bilateralnim sporazumom i to prije nego što Hrvatska uđe u EU.

Slovenci će sad blokirati poglavlja koja nemaju veze s granicom?

"Slovenija i dalje može izražavati prigovore na hrvatska pregovaračka poglavlja koja nisu bila blokirana zbog graničnog spora već zbog drugih stvari", također je kazao Balažic obraćajući se slovenskim medijima pa je tako aktualizirana i Žbogarova izjava da se neće odblokirati sva poglavlja u pregovorima.

Što točno za Hrvatsku znači drugi prijedlog Ollija Rehna?

Drugi prijedlog Ollija Rehna, prema kojem će se nastaviti pregovori između Hrvatske i Slovenije, podrazumijeva načela pravičnosti, međunarodnog prava i dobrosusjedskih odnosa u rješavanju graničnog spora, a jedna od bitnijih odrednica je da bi Hrvati i Slovenci trebali zajedno izabrati Arbitražni sud. Za dogovor oko predsjednika i dva suca Hrvatska i Slovenija imali bi 15 dana, a ako u tom roku ne bi došlo do dogovora, izbor bi pao na Međunarodni sud pravde u Haagu.

Hrvatska protiv takve solucije nema ništa, ali našim je pregovaračima zasmetao jedan slovenski amandman koji se tiče dijela o izlazu na otvoreno more. Naime, Arbitražni sud je, osim granice, trebao utvrditi i "dodir Slovenije s otvorenim morem". Slovenci su međutim riječ "dodir" (contact) amandmanom zamijenili riječju "junction" (poveznica, spoj). Što bi to točno trebalo značiti stručnjacima međunarodnog prava teško je predvidjeti, ali Slovenci očito smatraju da im takva promjena ide u korist, a vidno je da se slaže i Davorin Rudolf koji je zbog ovoga podnio ostavku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara