Vlada Saboru poslala prijedlog izmjena Zakona o radu

HRVATSKA Vlada danas je Saboru poslala prijedlog izmjena Zakona o radu kojima se uz ostalo predviđa smanjenje otkaznih rokova i otpremnina, izjednačavaju prava zaposlenih na određeno i neodređeno vrijeme.

Vlada je pozvala socijalne partnere na dijalog i iznalaženje zajedničkih rješenja o otvorenim pitanjima.

Potreban nam je dijalog, poručio je premijer Ivica Račan, dodajući da oni koji idu u sukob ne čine dobro ni sebi ni drugima.

Sindikate i poslodavce je pozvao da iskoriste idućih nekoliko tjedana i pokušaju postići suglasje kako o predloženim izmjenama ZOR-a tako i o rješenjima koja bi osigurala kvalitetniju zaštitu rada i radnika, primjerice o sustavu radničkih potraživanja, kvalitetnijoj sudskoj zaštiti radnih prava itd.

Izmjene u ZOR-u koje predlaže Vlada nisu u cijelosti dobile potporu socijalnih partnera, sporna su ostala tri četiri instituta.

Sindikati osporavaju smanjenje otkaznih rokova i otpremnina.

Ministar rada Davorko Vidović kaže da je smisao toga smanjiti fiksni trošak poslodavaca u slučajevima kad se nađu u krizi.

Po važećim odredbama otkazni rok može trajati od dva tjedna do šest mjeseci, a Vlada sada predlaže da najniži rok bude od dva tjedna do tri mjeseca, s tim da se zaštite stariji radnici.

Konkretno, za radnike starije od 50 godina i s 20 godina staža otkazni rok bio bi povećan za još dva tjedna do najviše mjesec dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za otpremnine važeći zakon predviđa polovicu neto plaće za svaku godinu staža kod istog poslodavca, dok bi se po novome to također vezalo za godine staža, ali i bruto plaću.

Otpremnine bi mogle ići do polovice plaće za rad kraći od godinu dana do četiri prosječne bruto plaće za najmanje 25 godina staža. Otpremnine se, kaže ministar Vidović redefiniraju kao naknada štete, a ne socijalno-zaštitna mjera.

Sindikati se protive i novom određenju malog poslodavca.

Sada se pod tim podrazumijeva poslodavac koji ima do 10 zaposlenih na neodređeno vrijeme, a po novome malim bi se poslodavcem smatrao onaj s najviše 20 zaposlenih.

Izmjene se tiču i odredbi o kolektivnom otkazu i obveze izrade programa zbrinjavanja.

Kao novosti Vidović navodi skupinu odredbi o zabrani nejednakog postupanja kojima se sprječava diskriminacija najčešće po spolu.

Iz ZOR-a bi se brisao i institut majke odgojiteljice.

Zakonom se moraju štititi minimalna prava slabijih - radnika, ali i skinuti utezi koje imaju poslodavci i koji ih demotiviraju na novo zapošljavanje, zaključio je ministar Vidović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara