Vlada Saboru uputila prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti

PLANIRANJE i upravljanje u sustavu zdravstva, institucionalna reforma, odgovornost upravljanja zdravstvenim ustanovama, poboljšanje stručnog rada, precizno definiranje obima poslova i odgovornosti za vrijeme štrajka, neka su od osnovnih pitanja koja se reguliraju Prijedlogom zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je s današnje sjednice Vlade upućen u saborsku proceduru.

Institucionalnom reformom uvodi se mogućnost da zdravstvenu djelatnost obavljaju i trgovačka društva, ali ona ne bi mogla obavljati djelatnosti kliničkih bolničkih centara, kliničkih i općih bolnica, zdravstvenih zavoda, djelatnosti presađivanja organa i mrtvozorničku djelatnost.

Zakonski prijedlog usmjeren je i racionalizaciji sustava, a tomu treba pridonijeti i smanjivanje broja državnih zdravstvenih zavoda, sa sadašnjih sedam na tri. Objedinili bi se zavodi s komplementarnim djelatnostima pa bi na primjer, Hrvatski zavod za javno zdravstvo preuzeo djelatnosti i Zavoda za toksikologiju te za prevenciju ovisnosti, a djelatnosti Zavoda za kontrolu lijekova i za kontrolu imuno-biloških preparata preuzela bi agencija za lijekove koja bi se trebala osnovati.

Ministar zdravstva Andro Vlahušić istaknuo je da se zakonom regulira i odgovornost upravljanja zdravstvenim ustanovama. Do sada je državni proračun uglavnom plaćao sve neracionalnosti ustanova, kazao je, ističući da osnivači ustanova moraju preuzeti odgovornost za gubitke.

Predloženim se zakonom regulira i procedura u kriznim situacijama, odnosno štrajku.

Štrajk ne bi bio dopušten u ustanovama i službama hitne medicinske pomoći. Ministarstvo bi uz prethodno mišljenje sindikata u roku tri dana od najave štrajka odredilo prijeko potrebne poslove koji bi se morali neprekidno obavljati.

Saboru na donošenje Vlada je uputila Konačni prijedlog zakona o registru godišnjih financijskih izvještaja koji bi ustrojavala i vodila Financijska agencija (FINA).

Izvještaje bi morali predati pravne i fizičke osobe koje su obveznici poreza na dobit, a za prošlu godinu financijske bi izvještaje morali predati do konca travnja ove godine.

O onima koji do tada ne predaju izvještaje FINA bi izvijestila trgovačke sudove i oni bi se brisali iz registara tih sudova, obrazložio je ministar financija Mato Crkvenac.

Vlada je Saboru uputila i Prijedlog zakona o zaštiti prirode. Ministar zaštite okoliša Božo Kovačević naveo je da je Hrvatska po biološkoj raznolikosti u svjetskom vrhu, a da se predloženim zakonom uspostavlja sustav zaštite prirode sukladan europskim standardima.

Zbog moguće štetnosti genetski modificiranih organizama na biološku raznolikost i zdravlje ljudi predloženim se zakonom uz ostalo utvrđuje ograničena uporaba, proizvodnja i stavljanje na tržište tih organizama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara