Vlada se brani od Rohatinskog: Čudi što se HNB konzultirao s bankama i poslodavcima

Foto: Lider

VLADA je "u načelu" pozdravila jučerašnju odluku guvernera HNB-a Željka Rohatinskog da se bankovnom sustavu oslobodi 6,3 milijarde kuna za kredite gospodarstvu, posebno ulaganja u prerađivačku industriju i turizam. Vlada je posebno zadovoljna, jer će ta odluka dati doprinos, kako kažu, naporima koje Vlada čini u snižavanju kamatnih stopa.

> Modeli A i B bez rezultata: HNB oslobodio 6,3 milijarde kuna za kredite gospodarstvu

"U tom smislu ipak ističemo da se današnja odluka Hrvatske narodne banke, koja je kako se navodi u priopćenju donesena isključivo u konzultacijama s poslodavcima i bankama, čini vrlo iznenađujuća s obzirom na prethodna stajališta središnje banke vezana uz takav oblik konzultacija", dodatno ih iznenađuje selektivan pristup otpuštanja likvidnosti namijenjene projektima u specifičnim gospodarskim djelatnostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim, ukoliko odredbe ovakve odluke i proces njezinog donošenja predstavlja znak promjene dosadašnjih stajališta HNB-a i njezino aktivno uključivanje u brigu oko poticanja gospodarskog rasta u Republici Hrvatskoj tada pozdravljamo spremnost HNB-a da u tom cilju napokon upotrijebi instrumente monetarne politike", pišu iz Vlade.

HNB sudjelovao u definiranju modela A

Osvrnuli su se i na kritike HNB-a da model A i B nisu dali očekivane rezultate te ističu da je iz modela A prošle godine odobreno oko 2,5 milijardi kuna kredita. "Prve dvije aukcije iz modela A+ pokazale su velik interes banaka i donijele sniženje kamatnih stopa za koje očekujemo da će se nakon ove odluke HNB-a dodatno osnažiti. Želimo također istaknuti da su predstavnici Hrvatske narodne banke u potpunosti bili uključeni u proces definiranja modela A prošle godine, te su također postavljali uvjete koje bi model morao zadovoljiti u zamjenu za otpuštanje likvidnosti u sustav s njihove strane", zaključuju u Vladi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara