Vlada se uozbiljila: Uskoro ukidamo 0 promila

VIŠE od godinu dana prošlo je od slanja u saborsku proceduru prijedloga za ukidanje nulte stope tolerancije alkohola u krvi vozača. No, prema jučerašnjoj najavi prvog čovjeka Sabora Vladimira Šeksa, Vlada vozačima priprema ugodno iznenađenje.

Kako je Šeks jučer rekao, gostujući u emisiji Hrvatskog radija "S Markovog trga", Vlada ozbiljno razmatra ukidanje odredbe o obveznih nula promila koncentracije alkohola u krvi za vozače i o povratku tolerancije do 0,5 promila.

Ipak, postoji kvaka. Pola promila policija bi tolerirala samo u slučaju da vozač prilikom kontrole napuše spomenutu koncentraciju alkohola, a  da pri tom nije izazvao teški prometni prekršaj. Drugim riječima, smjet će se voziti s 0,5 promila, ali napravi li vozač teži prekršaj, te se u njegovoj krvi utvrdi pola promila alkohola, bit će kazneno tretiran.

Predsjednik Sabora je rekao da će se o prijedlogu o ukidanju nula promila na saborskoj sjednici raspravljati nakon što Vlada Saboru dostavi podatke o tome je li manji broj smrtnih slučajeva u prometu povezan s odredbom od 0 promila.

Sigurno je da će biti i onih koji će smanjenje broja teških prometnih nesreća uzeti kao vrlo jak argument protiv ukidanja odredbe o nultoj stopi, no s obzirom na vrlo jak pritisak javnosti kao i turističkog i ugostiteljskog lobija vrlo vjerojatno možemo očekivati skoru izmjenu te odredbe.

(Foto: Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara