Vlada smanjila trošarine, ali gorivo ipak probija granicu od 10 kuna po litri!

Foto: Press/Ina

VLADA Jadranke Kosor na izvanrednoj sjednici jučer u 16 sati donijela je odluku o smanjenju trošarine na sva pogonska goriva za 15 lipa po litri, doznaje Index! S obzirom da se na plavi dizel ne plaćaju trošarine, za 15 lipa po litri će se za njega smanjiti (odnosno ukinuti) naknada za HANDA-u. Na ovaj je način plavi dizel oslobođen bilo kakvih davanja prema državi. Ova mjera je na snazi od 8. ožujka do 31. prosinca 2011. godine.

Državni će proračun zahvaljujući ovim mjerama biti znatno oštećen. Zbog ukidanja trošarina uprihodovat će se 25 milijuna kuna manje, a zbog ukidanja naknade na plavi dizel uprihodovat će se 37 milijuna kuna manje. "Procijenili smo da to proračun može podnijeti, s obzirom da se nalazimo na početku godine", izjavila je ministrica financija Martina Dalić i dodala da će Vlada razmotriti mogućnost vraćanja trošarina kada i ako se cijene nafte stabiliziraju.

U priopćenju s izvanredne sjednice Vlade navodi se da je odluka o smanjenju trošarina donesena zbog "nestabilnosti tržišta sirovom naftom i nastojanjem da se umanji štetno djelovanje tog tržišta na maloprodajnu cijenu pogonskih goriva".

Gorivo ipak ide preko 10 kuna po litri!Po završetku Vladine izvanredne sjednice, cijene gorive u narednom dvotjednom razdoblju opet su se pojavile na stranicama Ministarstva gospodarstva. Iako su trošarine smanjene, benzinska goriva ipak će probiti psihološku granicu od 10 kuna po litri! 

Prema novom cjeniku koji pokazuje najvišu razinu maloprodajne cijene, a koji je objavilo Popijačevo ministarstvo i koje od ponoći vrijedi na svim Ininim benzinskim pumpama, eurosuper BS 98 košta 10,03 kune po litri, a eurosuper BS 100 se prodaje za 10,13 kuna po litri. Najveća dozvoljena cijena eurosupera BS 95 je 9,64 kune po litri.

Do poskupljenja je došlo i kod dizelskih goriva. Cijena eurodizela tako je 9,20 kuna po litri, a dizela 8,82 kune po litri. Gornja granica cijene plavog dizela ostaje 5,28 kuna, a loživo ulje košta 6,12 kuna po litri.

Jučerašnji dan izazvao paniku u Ministarstvu gospodarstva

Kako doznajemo iz Ministarstva gospodarstva, koje je novi cjenik objavilo već u podne, krenulo je panično telefoniranje da se korigirani cjenik povuče s internetskih stranica ministarstva. Njima je izračun rutinski poslan iz Uprave za energetiku, no tada je poručeno da se cjenik ukloni s interneta, dok se ne završi izvanredna sjednica Vlade. Iako se nove cijene donose prema pravilniku koji prati cijene naftnih derivata na mediteranskom tržištu, ovoga je puta maksimalna cijena benzina bila stvar političke odluke. Kako pokazuju privremene cijene, koje nisu ni smjele izaći u javnost, Eurodizel bi poskupio  s 9,02 na 9,34 kuna po litri!

Štern najavio poskupljenje

"Stvoreni su svi uvjeti da cijena benzina od ponoći bude veća od 10 kuna", potvrdio je Indexu predsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern nekoliko sati prije nego što smo doznali za izvanrednu sjednicu Vlade. Nove cijene uvjetovala je libijska kriza kojoj se još uvijek ne nazire kraj, ali i financijski apetiti špekulanata s burze nafte i naftnih derivata. "Kad god se dogodi poremećaj na tržištu, burza ga iskoristi za špekulacije. Libija daje svega dva posto svjetske proizvodnje. Kad su cijene nedavno porasle zbog krize u Libiji, Saudijska Arabija je najavila da će nadoknaditi rezerve i cijene su pale. No, kriza se odužila i poskupljenje je očekivano",  tvrdi Štern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako Ina cjenik mijenja u ponoć s ponedjeljka na utorak, uobičajeno je da se cijena benzina neslužbeno dozna već u ponedjeljak popodne.  No, Ministarstvo gospodarstva jučer je prvi put objavilo nove cijene već oko podne, ali ih je uskoro povuklo sa službenih internetskih stranica. Prema povučenom izračunu, Eurosuper BS 98 stajao bi 10,15 kuna, Eurosuper BS 100 10,24 kn, Eurosuper BS 95 -  9,78 kn i Eurodizel će 9,34 kune. Cijene su bile na stranicama vrlo kratko, a sve je objašnjeno "krivim izračunom".

Barel nafte će koštati 200 dolara?

Postaje sve izglednije da će cijene goriva i dalje rasti, a Vlada neće moći puno učiniti da zaustavi divljanje cijena. Kako se socijalni nemiri šire po sjevernoj Africi i Bliskom istoku, cijena sirove nafte sve će više rasti, što će imati vrlo negativan utjecaj i na maloprodajne cijene nafte u Hrvatskoj.

Ugledni američki poslovni medij Bloomberg baš je danas u javnost izašao s vrlo fatalističkom prognozom: cijena barela nafte mogla bi dosegnuti i 200 dolara! Pravi problemi nastat će ukoliko se prosvjedi prošire na Saudijsku Arabiju, gdje se u zadnje vrijeme također grupiraju internetski aktivisti koji pozivaju na rušenje vlasti. Saudijska Arabija, naime, proizvodi čak šest puta više nafte nego Libija, zbog koje je došlo do zadnjeg porasta cijena.

"Cijena nafte će rasti, sviđalo se to nama ili ne. Ako i Saudijska Arabija padne, to će značiti da kuća već gori. Ne vidim da će ovi problemi nestati", izjavio je Juerg Kiener, šef investicija u firmi Swiss Asia Capital Ltd. sa sjedištem u Singapuru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara