Vlada smijenila pročelnicu Ureda za udruge zbog upitnika koji ona nije poslala

NEVJEROJATNA količina nespretnosti ponovno je pogodila našu Vladu. Zapravo, sve veća količina gafova daje zaključiti da u toj instituciji nitko ne zna točno što radi. Slučaj koji to zorno demonstrira je hitna smjena Jadranke Cigelj, predstojnice Vladina Ureda za udruge.

Ona je danas smijenjena zbog upitnika koji je poslala članovima Savjeta za razvoj civilnog društva, a koji je trebao izvršiti sigurnosnu provjeru članova Savjeta, i to je učinila bez znanja banskih dvora. Tako nešto nitko u vladi nije dopustio, a Ivo Sanader ljut je, jer "Nitko u Vladi niti je znao, niti je tražio takav formular". Sanader je osobno predložio razrješenje dužnosti za Cigeljicu. Upitnik je zaista malo neobičan, a možete ga pogledati ovdje (.pdf).

Ma šta neobičan? Neustavan je, kaže Jadranka Kosor. Sve je to lijepo i krasno, ali upitnik nije napisala Jadranka Cigelj, nego Gong, koji ga je dijelio kao šaljivi primjer koji je trebao demonstrirati kako su agenti Sigurnosne obavještajne službe postavljali pitanja članovima Savjeta za razvoj civilnog društva.

Upitnik je dio prosvjeda kojeg organiziraju civilne udruge ispred kino dvorane Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva u Vukovarskoj 78 u Zagrebu, gdje su započeli Dani udruga koje organizira Ured za udruge pod visokim pokroviteljstvom potpredsjednice Vlade RH i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor. Ista ona Jadranka Kosor koja je ocijenila taj šaljivi upitnik neustavnim.

Gong je Vladi poslao i Otvoreno pismo, u kojemu je kritizirao Vladin pokroviteljski i lažan odnos spram civilnih udruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dame i gospoda iz Gonga "pozdravljaju smjenu Jadranke Cigelj, ali "zabrinjava nas što ona nije smijenjena zbog razloga navedenih u našem Otvorenom pismu", nego je smijenjena zato što je "Vlada pogrešno interpretirala naš "SOA" upitnik, koji nije dijelila i slala Jadranka Cigelj, već smo ga osmislili mi".

Ovo je zapravo pravi teatar apsurda. Gong organizira prosvjed na kojemu dijeli upitnik kojim ismijava postupanje Vlade prema civilnim udrugama. I što Vlada napravi? Smijeni predstojnicu vlastitog Ureda za udruge, upravo zbog tog upitnika, kojim se ismijava Vlada.

Koliki je problem pročitati nekoliko redova i informirati se o potezima prije nego se ti potezi povuku i tako se od samog sebe, a i od cijelog građanstva, napravi budale?

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara