Vlada SR Njemačke dodijelit će RH 1,8 milijuna eura tehničke pomoći

NJEMAČKA će dodijelit ove godine Hrvatskoj iznos od 1,8 milijuna eura za bilateralnu tehničku pomoć za projekt Poticanje gospodarstva i zapošljavanja (1,1 milijun eura) i nastavak postojećeg projekta Integrirani cjeloviti regionalni pristup za restrukturiranje i razvoj turizma u Hrvatskoj i Crnoj Gori (0,7 milijuna eura).

Izaslanstva ministarstva za europske integracija i saveznog ministarstva za gospodarsku suradnju i razvoj SR Njemačke održale su radne razgovore 6.i 7. prosinca u Zagrebu o tekućim projektima na već dogovorenim prioritetnim područjima, a to su reforma gospodarstva i daljnja izgradnja tržišnog gospodarstva, posebice u sklopu poticanja malih i srednjih poduzeća, restrukturiranje turizma i komunalna infrastruktura.

Nakon razgovora u utorak je u prostorijama MEI-a potpisan Zapisnik o radnim razgovorima glede pripreme i dogovaranja suradnje u cilju poticanja razvoja u 2004. godini.

Zapisnik je u ime izaslanstva MEI-a potpisao Davor Čilić, pomoćnik ministrice za europske integracija u Upravi za koordinaciju programa pomoći i suradnje s EU, a u ime izaslanstva Saveznog ministarstva za gospodarsku suradnju i razvoj Leo Kreuz, koordinator za suradnju sa zemljama Jugoistočne Europe, Turske i Irana i transformacijski program pri Saveznom ministarstvu SR Njemačke.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova bilateralna suradnja ima iznimne potencijale u budućnosti", istaknuo je Čilić nakon potpisivanja zapisnika i ispred MEI-a je izrazio želju da se ona podupre na svim područjima.

Osim tehničke suradnje, Vlada SR Njemačke će u okviru bilateralne financijske suradnje izdvojiti sredstva za program za poticanje energetske učinkovitosti kod malih i srednjih poduzeća te u institucijama čiji su nositelji jedinice lokalne samouprave.

U tu svrhu njemačka strana nudi hrvatskoj strani korištenje instrumenta tržišnih zajmova sa sniženom kamatnom stopom koje Kreditna banka za obnovu (KfW) na vlastiti rizik može dati za razvojno-političke projekte koje treba poticati u zemljama s dobrim kreditnim rejtingom.

Kamatnu stopu zajma Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) ili financijskim institucijama koje imenuje Vlada RH će KfW subvencionirati do visine od 20 milijuna eura do mjere u kojoj se može osigurati svrsishodno korištenje sredstava u okviru navedenog projekta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara