vlada sutra na izvanrednoj sjednici o rebalansu proračuna

Hrvatska bi Vlada na sutrašnjoj, izvanrednoj sjednici trebala utvrditi prijedlog izmjena i dopuna ovogodišnjeg proračuna, koji predviđa unutarnje preraspodjele teške 2,44 milijarde kuna.

O rebalansu proračuna će Hrvatski sabor odlučivati na izvanrednoj sjednici, čije je sazivanje Vlada zatražila od 3. do 12. rujna.

Sabor bi tada razmotrio deset još ranije upućenih zakonskih prijedloga kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s europskim, te niz financijskih dokumenata, a Vlada će pripremiti i informaciju o državnom dugu, inozemnoj zaduženosti i platnoj bilanci.

O financijskim dokumentima vezanim uz proračun Vlada će raspravljati sutra, na radnoj, za javnost zatvorenoj sjednici. Nakon toga će o njenim rezultatima javnost izvijestiti ministar financija Mato Crkvenac.

Kako je prije nekoliko dana ministar najavio, izmjenama i dopunama ovogodišnjeg proračuna neće se mijenjati ukupni prihodi niti rashodi (koji iznose 78 milijardi kuna), već se vrše unutarnje preraspodjele u iznosu 2 milijarde i 443 milijuna kuna.

Pritom će se najveći iznos, 1,77 milijardi, osigurati preraspodjelama između ministarstava, dok će se 662 milijuna osigurati preraspodjelama s jedne na drugu stavku unutar istog ministarstva.

Razlozi rebalansa su povećani rashodi zbog suše i drugih elementarnih nepogoda, ubrzano zapošljavanje, sve više sudskih odluka kojima se osobe izbačene s posla 1990. i 1991. vraćaju na posao i dodjeljuje im se plaća, a potraživanja nekih osoba penju se pritom i na dva, tri milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, ipak glavni su rashodi rebalansa povećani troškovi sustava obrane i socijalne skrbi.

Prema riječima ministra Crkvenca, rebalansom će se za MORH osigurati dodatnih 480 do 500 milijuna kuna, a neslužbene informacije govore pak da su troškovi socijalne skrbi i mirovinskog fonda "probijeni" za čak 712 milijuna kuna.

Uz te resore, na više proračunskog novca može računati i MUP, a rebalansom bi se osiguralo i 80 milijuna kuna za provođenje parlamentarnih izbora.

Novac za te povećane rashode osigurat će se uštedama na pozicijama niza ministarstava. Prema najavama, do najvećeg će smanjenja doći kod Ministarstva financija, veće uštede, od po 100 do 150 milijuna kuna, očekuju ministarstva obnove, branitelja, poljoprivrede, pomorstva, pravosuđa i zdravstva, dok bi kod ostalih ministarstva to biti manji iznosi, od 10 do 20 milijuna kuna.

Uz prijedlog izmjena i dopuna državnog proračuna, Vlada bi sutra trebala raspraviti i izmjene Zakona o izvršenju proračuna, smjernice makroekonomske i fiskalne projekcije za 2004., kao i fiskalne projekcije za razdoblje 2004.-2007., te izmjene Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave.

Vlada treba utvrditi i prijedlog odluke o privremenom financiranju u prvom tromjesečju iduće godine, a prema ranijim najavama državni bi rashodi u tom razdoblju iznosili 18,7 milijardi kuna.

(Hina) bn db

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara