Vlada sutra na zatvorenoj sjednici o američkim zahtjevima

HRVATSKA će Vlada na sutrašnjoj, izvanrednoj i za javnost zatvorenoj sjednici zauzeti stajalište o zahtjevima SAD-a sadržanim u ´non paperu´.

Sjednica Vlade održat će se rano ujutro, a najavljeno je da će se nakon sjednice o zaključcima izvijestiti javnost. Kako se neslužbeno doznaje, sjednici Vlade bit će nazočan i predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Čelnici vladajuće koalicije u nedjelju su zauzeli jedinstven stav o iračkoj krizi i mogućim postupcima Hrvatske i hrvatskih vlasti vezanim za to.

Premijer Ivica Račan nakon te sjednice koalicije nije želio reći kakvo je stajalište koalicije sve dok odluku ne donese Vlada, a službeno još nije objavljen ni sadržaj non-papera.

Hrvatski su mediji, pozivajući se na izvore bliske Ministarstvu obrane, objavili da su usluge koje bi se tražile od Hrvatske minimalne i da je riječ o korištenju hrvatskog zračnog prostora i mogućnosti opskrbe gorivom. Iz istih se krugova prenosi i da bi maksimum koji bi se tražio bio izlazak ljudi iz zrakoplova.

Mediji također prenose analitičke procjene da se kod traženja podrške u eventualnoj vojnoj akciji može govoriti o četiri moguća stupnja. Kao prvi stupanj spominje se korištenje zračnog prostora i evenutalno punjenje zrakoplova gorivom, kao drugi također prelet i punjenje gorivom, ali uz izlazak ljudi, treći bi stupanj mogao biti privremena uporaba zračnih i morskih luka, a četvrti stupanj direktno učešće u nekom obliku akcije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tumačenjima hrvatskih političkih krugova, Vlada bi jedino mogla donijeti odluku o prvom stupnju, dok bi za svaki drugi stupanj, s obzirom da bi se radilo o prisutnosti stranih vojnika u Hrvatskoj, odluka bila u nadležnosti Hrvatskog sabora.

Mogućnost da se Vlada konzultira sa Saborom u nedjelju je, nakon sjednice čelnika koalicije, najavio i premijer Račan..

Hrvatska je upite, u obliku non papera, dobila prošli tjedan, a taj je neobvezujući dokument upućen većem broju zemalja, osim BiH i Srbije i Crne Gore.

Prema informacijama iz Banskih dvora, Hrvatska je jedina zemlja u regiji koja još uvijek nije odgovorila na američke upite.

Do sada je, prema istim izvorima, jedna država u okruženju pristala samo na prvi stupanj moguće pomoći, dok su druge otišle dalje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara