Vlada sutra o izmjenama zakona o radu, i sukobu interesa u obnašanju javnih dužnosti

HRVATSKA Vlada na sutrašnjoj će sjednici utvrditi prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR), a na zatvorenom dijelu sjednice trebala bi raspraviti prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti.

Izmjenama ZOR-a uz ostalo se predviđa smanjivanje otpremnina, skraćivanje otakznih rokova, izjednačavanje rada na određeno i neodređeno vrijeme, te povećanje broja zaposlenih (sa 10 na 20) kod malog poslodavca koji mogu dobiti otkaz bez obveze izrade programa zbrinjavanja viška zaposlenih.

Te odredbe naišle su i na najveće protivljenje sindikata, koji su od Vlade zatražili da odustane od prijedloga ili će kao krajnji oblik pritiska organizirati opći štrajk.

Uz izmjene ZOR-a, na otvorenom dijelu sutrašnje sjednice Vlada će raspraviti i novi prijedlog zakona o proračunu, te konačni prijedlog zakona o HRT-u.

Na zatvorenom dijelu sjednice trebao bi se naći zakonski prijedlog o sprečavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti. Taj je prijedlog pred više od godinu dana već bio u saborskoj proceduri, ali kako je protekao rok za drugo, prijedlog bi Saboru bio upućen u prvo čitanje.

Zakonski prijedlog definirao bi i krug dužnosnika na koje bi se odnosio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njime bi se definiralo da dužnosnici u roku mjesec dana od stupanja na dužnost moraju podnijeti izvješće o svojoj imovini i stalnim prihodima, kao i o imovini svojih bračnih drugova i djece. Bili bi dužni to izvješće podnositi i za svaku godinu, kao i na kraju mandata. Zakonski tekst predviđa i da dužnosnici ne bi mogli primiti plaću dok ne predaju izvješća o imovini, a predviđa također i da podatci iz poreznih kartica dužnosnika budu javni.

Prijedlogom zakona regulira se i pitanje darova, pa bi tako dužnosnici darove do 500 kuna mogli zadržati i ne bi ih bili dužni prijaviti Povjerenstvu, čije bi članove izabrao Sabor.

Darove u vrijednosti do prosječne plaće dužnosnici bi mogli zadržati, ali bi ih morali prijaviti, dok bi svi darovi iznad te vrijednosti postali vlasništvo države.

Dužnosnici osim plaće ne bi mogli primati nikakvu drugu plaću ili naknadu, izuzev prihoda od autorskih prava, patentnih i sličnih prava intelektualnog i industrijskog vlasništva.

Bilo bi im zabranjeno članstvo u upravnim i nadzornim odborima trgovačkih društava.

Za prekršitelje zakona predviđene su novčane kazne, opomena, te javna objava odluke Povjerenstva u slučaju sukoba interesa. Cilj je te posljednje sankcije, kako se obrazlaže, javnost upoznati s eventualnim kršenjem zakona i na taj način zapravo predvidjeti političke sankcije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara