Vlada sutra o izmjenama Zakona o Uskoku

URED za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) dobit će veće ovlasti da u istragama organiziranog kriminala i korupcije pribavi podatke koji se tretiraju kao bankarska tajna, predviđa prijedlog izmjena Zakona o USKOK-u koji će se sutra naći pred hrvatskom Vladom.

USKOK će tako moći od banaka zatražiti podatke o bankovnim računima osoba za koje postoji vjerojatnost da su svoje prihode ostvarili spomenutim kaznenim djelima.

Ne postupe li tako, USKOK može zatražiti da o tome odluči istražni sudac koji u roku 48 sati od zaprimljenog zahtjeva može banci izdati nalog da USKOK-u dostavi tražene podatke o stanju računa te prati platni promet na tim računima i o tome izvješćuje USKOK.

Predviđene su i sankcije za neizvršenje naloga pa bi odgovorna ili službena osoba u banci mogla biti najprije kažnjena novčano do 20 tisuća kuna, a ako nalog ne ispuni ni nakon toga prijeti joj i kazna zatvora do mjesec dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istražni bi sudac ne osigurali se na drugi način prisilno oduzimanje sredstava ili imovine ostvarene kaznenim djelima organiziranog kriminala i korupcije, mogao banci izdati nalog o zabrani raspolaganja tim sredstvima do prisilnog oduzimanja.

Istražni sudac može na zahtjev USKOK-a ispitati članove tijela banke, dioničare, zaposlenike i sve druge osobe koje imaju pristup povjerljivim podacima banke kako bi prikupio obavijesti o okolnostima koje je banka saznala pružajući usluge i obavljajući poslove s pojedinim klijentom.

Novim odredbama USKOK-u bi se u nadležnost vratila i istraživanja organizirane trgovine drogom, a predviđeno je osnivanje novog odjela za međunarodnu suradnju i zajedničke istrage.

Zapošljavanje novih ljudi kao i informatizacija USKOK-a proračunske bi korisnike trebalo stajati dodatnih dva milijuna kuna.

Vlada će sutra raspraviti i prijedlog Zakona o zaštiti i spašavanju kao i prijedlog akcijskog plana za korištenje pretpristupnih fondova EU. Članovi Vlade raspravljat će i o godišnjem programu CARDS-a za ovu godinu, a ukupna vrijednost toga programa je 76 milijuna eura.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara