Vlada sutra o poslovanju šest javnih poduzeća

HRVATSKA Vlada na sutrašnjoj će sjednici razmotriti planove poslovanja šest javnih poduzeća, čime bi i završila raspravu o poslovanju većine tvrtki u državnom i pretežito državnom vlasništvu.

Vladi će sutra biti podnijeti planovi poslovanja Hrvatskih telekomunikacija, Hrvatske pošte, Hrvatske brodogradnje - Jadranbroda, Astre International, Narodnih novina i Vjesnika.

Od tih tvrtki najlošije rezultate poslovanja pokazuje Vjesnik, koji će, prema procjenama, prošlu godinu završiti sa 41 milijunom kuna gubitka, a i ove godine očekuje poslovanje s gubitkom većim od 33 milijuna kuna, a ne planira nikakve investicije. Prema dostupnim podatcima, gubitak prvenstveno ostvaruje sam list Vjesnik, dok je Tiskara od gubitka u 2000. došla do dobiti od 3,4 milijuna kuna u prošloj godini.

S obzirom da list konstantno bilježi gubitke, a kao izlaz se nudi dokapitalizacija i(ili) sanacija, Ministarstvo gospodarstva plan poslovanja Vjesnika za ovu godinu ocjenjuje neprihvatljivim. Vladi će se također predložiti da zaduži Upravu i Nadzorni odbor Vjesnika da naprave studiju isplativosti daljnje investicije u rotaciju, studiju za tržišno repozicioniranje lista, da s obzirom na očekivanu ugroženost likvidnosti napravi plan mjera, kao i niz mjera za smanjenje operativnih troškova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Među tvrtkama o kojima će sutra raspravljati Vlada značajniji plan investicija ima HT koji u ovoj godini planira ulaganja u iznosu od 1,4 milijarde kuna.

Sutrašnja rasprava o planovima poslovanja šest javnih poduzeća, četvrta je po redu na vladinim sjednicama o poslovanju javnih poduzeća. Na protekle tri Vlada je raspravljala o planovima tvrtki s područja energetike, pomorstva, šuma i voda, te financija.

Oko 20 tvrtki u državnom ili pretežno državnom vlasništvu ove godine planiraju investirati ukupno oko 19 milijardi kuna.

Očekuje se i da Vlada sutra bude izvještena o razgovorima hrvatskog i slovenskog izaslanstva o ostvarenju međudržavnog Ugovora o Nuklearnoj elektrani Krško. O tome su jučer u Zagrebu razgovarali hrvatski ministar gospodarstva Ljubo Jurčić i slovenski ministar okoliša, prostora i energije Janez Kopač.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara