Vlada sutra o prijedlogu proračuna za ovu godinu

ČLANOVI hrvatske Vlade na sutrašnjoj bi sjednici trebali razmotriti prijedlog državnog proračuna za ovu godinu.

Sjednica Vlade na kojoj će se raspravljati o tom ključnom financijskom dokumentu države održat će se poslijepodne, a prije toga prijedlog proračuna još će razmotriti Vladin Uži kabinet.

Danas su o prijedlogu proračuna raspravljale sve tri Vladine koordinacije, ali ni kasno poslijepodne u Banskim se dvorima nisu mogli doznati nikakvi detalji.

Jedini podatak kojim se službeno barata, a izrekao ga je prije nekoliko dana ministar financija Ivan Šuker, je da se planira proračunski deficit od 4,5 posto BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Neslužbeno se pak iz krugova bliskih Ministarstvu financija doznaje da je brojka s kojom se računa kada su u pitanju proračunski prihodi oko 78 milijardi kuna.

Nikakve pak informacije o rashodima nisu procurile, iako novinarski krugovi, s obzirom na predviđeni deficit, špekuliraju s iznosom od 85 pa do 87 milijardi kuna.

No, to su vrlo grube procjene prema kojima, posebice zadnjoj, neki dobro upućeni krugovi izražavaju veliku rezerviranost.

Procjenjuju, naime, da bi rashodi mogli biti manji, a prema nekim informacijama još uvijek se razmatraju dva, tri moguća scenarija prijedloga proračuna.

Proračun za ovu godinu Sabor treba donijeti do konca ožujka, do kada se država financira temeljem odluke o privremenom financiranju za prva tri mjeseca ove godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara