Vlada sutra o privremenoj suspenziji viza za Srbiju i Crnu Goru

HRVATSKA Vlada sutra će donijeti odluku o privremenoj suspenziji viznog režima i za građane Srbije i Crne Gore, najavljeno je danas u Banskim dvorima, koji do sutra ne žele otkriti rok od kojega bi se vize ukinule i do kada bi to vrijedilo.

U prvih pet mjeseci ove godine hrvatsko Veleposlanstvo u Beogradu izdalo je 12.348 viza, a u godini prije 31.330.

Vlada će sutra zauzeti stajalište o prijedlogu zakona o hrani koji

predviđa da će se genetski preinačene namirnice moći prodavati na hrvatskom tržištu, no prije toga morat će proći rigoroznu kontrolu nadležnih tijela, te biti posebno označene.

Predloženi zakon, međutim, ne propisuje način označavanja, kao ni to hoće li se takve namirnice prodavati u posebnim dijelovima prodavaonica - to bi se trebalo riješiti podzakonskim aktima.

Predviđa se osnivanje agencije za hranu što bi omogućilo da se zdravstvena ispravnost hrane procjenjuje na jednom, umjesto na tri mjesta i od tri državne institucije - sanitarne i veterinarske inspekcije te Državnog inspektorata.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnivanje agencije hrvatska je obveza prema EU, a potpuno bi trebala profunkcionirati za dvije godine.

Njeno ustrojavanje značit će novo zapošljavanje na inspekcijskim poslovima, a o kojem je opsegu zapošljavnja riječ pokazuje primjer susjedne Slovenije koja je morala zaposliti tisuću novih ljudi.

Predloženi zakon o hrani donosi i još neke novine, među njima i definiciju hrane neprikladne za tržište. Radi se o hrani kojoj je istekao rok valjanosti, čiji sastav ne odgovara deklaraciji, odnosno o hrani koja sadrži dopuštene sastojke, ali u količinama većim ili manjim od dopuštenih, npr. jod u kuhinjskoj soli.

Predviđena je i mogućnost da se hrana kojoj je istekao rok valjanosti ponovno pošalje na analizu i ako joj se kvaliteta nije promijenila da se vrati na tržište, ali uz nižu cijenu.

Vladi će sutra biti prikazan 55 minutni film o poslovanju trgovačkih društava u državnom vlasništvu u 2002. što ga je napravila tvrtka Ericsson komunikacije, a izradio More marketing.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara