Vlada sutra o programu pridruživanja EU, novom stand by aranžmanu

HRVATSKA Vlada sutra treba utvrditi Prijedlog nacionalnog programa Hrvatske za pridruživanje Europskoj uniji u 2003. godini, a pred njom će se naći i Nacrt memoranduma o ekonomskoj i financijskoj politici između hrvatske Vlade i Međunaronog monetarnog fonda (MMF).

Prijedlog nacionalnog programa za pridruživanje EU u idućoj godini prvi je takav dokument koji je izradilo Ministarstvo za europske integracije s drugim tijelima državne uprave, različitim institucijama i nevladinim sektorom.

Zamišljen je kao ´živi dokument´, koji će se stalno dopunjavati i revdirati. Bit će osnova za ocjenjivanje spremnosti Hrvatske za pristup Europskoj uniji.

Voditelj Misije MMF-a Hans Flickenschild jučer je objavio da je s hrvatskom Vladom postignut sporazum o novom stand by aranžmanu.

Tako bi se već sutra pred ministrima trebao naći i Nacrt memoranduma o ekonomskoj i financijskoj politici između hrvatske Vlade i MMF-a.

Oba spomenuta dokumenta trebala bi se naći i pred Hrvatskim saborom koji će o njima, po svoj prilici, raspravljati na izvanrednoj sjednici - vjerojatno već idući tjedan.

Vlada treba utvrditi i konačan tekst zakona o zaštiti potrošača, koji bi hrvatskim potrošačima trebao zajamčiti niz povlastica koje uživaju potrošači u EU.

Vlada treba predložiti i izmjene Zakona o najmu stanova kojima bi se bivšim nositeljima stanarskog prava (zaštićnim najmoprimcima) osigurao drugi stan ili omogućila kupnja stana uz financisjku subvenciju države.

Na zatvorenoj sjednici Vlada bi, kako se doznaje, trebala odlučivati o prodaji Sunčanog Hvara. Upravni odbor HFP-a Vladi je predložio da prihvati ponudu Termi Čatež koje za kupnju 62 posto dionica Sunčanog Hvara nude 74,5 milijuna kuna.

Taj iznos Terme Čatež bi uplatile jednokratno u roku od 15 dana.

Obvezale bi se zadržati zaposlene i do iduće sezone zaposliti novih 135 radnika, a u roku od pet godina u Sunčani Hvar investirati 62 milijuna eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara