Vlada sutra o zakonskim prijedlozima o obitelji, o istospolnim zajednicama

PRED hrvatskom Vladom u četvrtak će se naći zakoni koji se tiču obitelji, zaštite od nasilja u obitelji, istospolnih zajednica, te ravnopravnosti spolova.

Prijedlog novog zakona o obitelji pred Vladom će se naći bez odredbi o pravima osoba istoga spola koje žive zajedno, a njihova će se prava urediti posebnim zakonom.

Takvom se rješenju pribjeglo nakon što je HSS ostao kod stajališta da istospolnim zajednicama nije mjesto u zakonu koji uređuje odnose u obitelji. Hrvatsko zakonodavstvo za sada ni u jednom aspektu ne regulira homoseksualne zajednice, čime tu društvenu činjenicu ostavlja izvan normativne snage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novim bi se, posebnim zakonom definirala istospolna zajednica, a pravni učinci takve zajednice, prema prijedlogu, bili bi pravo na uzdržavanje, stjecanje i uređivanje međusobnih imovinskih odnosa.

Taj bi se zakonski prijedlog Saboru na usvajanje uputio po hitnom postupku, a hitnost će Vlada tražiti i za prijedlog zakona o ravnopravnosti spolova, kojim se predviđa osnivanje i ureda za ravnopravnost spolova.

U drugo pak čitanje Saboru će se uputiti konačni prijedlozi obiteljskog zakona i zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Taj bi zakonski tekst omogućio da se, u osobito teškim slučajevima nasilja u obitelji, nasilnika može do tri mjeseca udaljiti iz stana, odnosno kuće u kojoj živi sa žrtvom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara