Vlada: U 2010. turizam će zapošljavati oko 380.000 ljudi

TURIZAM će u Hrvatskoj 2010. zapošljavati oko 380.000 ljudi, a njegov ukupni izravni i neizravni učinak procjenjuju se na oko 12,6 milijardi dolara, što znači da bi prihodi od turizma u BDP-u imali udio od oko 29 posto, rečeno je na današnjoj sjednici Vlade koja je prihvatila predloženu strategiju razvoja hrvatskog turizma do 2010.

Izravni prihod turističke potrošnje u toj bi godini hrvatskom izvozu doprinosio sa 7,5 milijardi dolara.

Kao glavne ciljeve strategije, ministrica turizma Pave Župan Rusković navodi uređenje vlasničkih odnosa i okončanje procesa privatizacije, ulazak poznatih međunarodnih hotelskih brandova na hrvatsko tržište. Sada je, kaže, prisutan samo jedan brand, ali činjenica je da njih nekoliko pokazuje interes i treba napraviti sve da čim prije dođu.

Ministrica turizma ističe da je važno razviti cjelovitu ponudu turističke destinacije, te podići kvalitetu smještaja. Težimo, kaže, da Hrvatska bude destinacija s u prosjeku četiri zvjezdice.

Važno je educirati zaposlene u turizmu, donijeti prostorni plan za razvoj turizma, u kojem će značajno mjesto imati gradnja malih, boutique hotela, navela je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za zaustavljanje devastacije prostora posebno se zauzima i premijer Ivica Račan. Sustavnije mjere protiv devastacije, kaže, bit će jedan od prioritetnih zadataka u idućem mandatu (Vlade).

Vladinu potporu dobili su i prijedlozi strategije razvoja kulturnog turizma, razvoja zimskog i planinskog turizma, kao i novi projekt hrvatske povijesne ceste. Njime se želi iskoristiti turistički potencijal cesta koje će izgradnjom novih autocesta, ostati po strani.

Zeleno svjetlo dobile su i mjere za učinkovitiju provedbu programa golfa koje predviđaju i osnivanje državne tvrtke Golf projekt koja bi se bavila ishođenjem potrebnih dozvola, provedbom natječaja za izbor investitora itd.

Vlada je podržala i pripreme za turističku sezonu 2004. u kojoj je cilj postići rast od tri do pet posto, te osigurati da prihodi budu najmanje 15 posto veći nego u ovoj godini.

Zadovoljna je dobrim turističkim rezultatima u ovoj godini - u devet mjeseci Hrvatsku je posjetilo 8,9 milijuna turista i ostvareno 45 milijuna noćenja. Samo u listopadu broj turista i noćenja veći je za 10, odnosno 11 posto u odnosu na isti mjesec lani, što znači da je sezona produžena, kazala je ministrica.

I na uspješnim turističkim rezultatima, ministri su opovrgnuli neke teze o kriznoj situaciji u Hrvatskoj. I ti rezultati pokazuju da se Hrvatska doživljava kao uspješna, stabilna i sigurna zemlja, rekao je premijer Račan.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara