Vlada: U Hrvatskoj do danas zabilježeno 17 slučajeva trgovine ljudima

U HRVATSKOJ je do danas zabilježeno 17 slučajeva trgovine ljudima, navela je potpredsjednica Jadranka Kosor na današnjoj sjednici Vlade koja je razmotrila izvješće o provedbi Nacionalnog plana za suzbijanje trgovine ljudima.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u 2002. zabilježeno je osam žrtava trgovanja ljudima, te osam u prošloj godini. Riječ je o državljankama Moldavije, Ukrajine, Srbije i Crne Gore, BiH, i nekih drugih zemalja, ali i hrvatskim državljankama.

Trgovina ljudima globalni je problem i Hrvatska se aktivno uključila u borbu protiv njega, a u svibnju 2002. osnovan je i Nacionalni odbor za suzbijanje trgovine ljudima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska, istaknuo je premijer Ivo Sanader, nije percipirana kao zemlja odredište ili zemlja podrijetla, ali je, kao tranzitna zemlja. Moramo učiniti sve da djelujemo preventivno i pokušamo spriječiti taj tranzit preko naše zemlje, poručio je.

Potpredsjednica Kosor ističe da treba što prije donijeti i operativni plan za suzbijanje trgovine ljudima za razdoblje 2004. do 2008. , da će trebati uskladiti i zakonodavstvo, prije svega Kazneni zakon.

Za provedbu tog plana trebat će u proračunima idućih godina osigurati i potrebna sredstva, kazala je Kosor, upozoravajući da se ne smije dogoditi kao prošle godine - kad je za provedbu aktivnosti trebalo osigurati 1,2 milijuna kuna, a bilo je osigurano samo 125 tisuća kuna.

Vlada je danas prihvatila i izvješće o provođenju Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, koje se svake četiri godine dostavlja Savjetodavnom odboru Vijeća Europe. I izvješće, istaknuto je, pokazuje da je u cjelini došlo do znatnog unaprjeđenja prava i položaja nacionalnih manjina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara