Vlada uputila u Sabor paket zdravstvenih zakona

VLADA je na zatvorenom dijelu današnje sjednice prihvatila i uputila na usvajanje u Hrvatski sabor paket zdravstvenih zakona.

Saboru je upućen Konačni prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim proizvodima kojim se utvrđuje postupak ispitivanja i stavljanja u promet, proizvodnja, označavanje, klasifikacija, promet, praćenje nuspojava, oglašavanje, nadzor te provjera kakvoće lijekova i medicinskih proizvoda.

Vlada je u daljnju proceduru uputila Konačni prijedlog zakona o ljekarništvu kojim se uređuje način organiziranja i provođenja ljekarničke djelatnosti kao javne službe za opskrbu i izradu lijekova te opskrbu medicinskih proizvoda pučanstvu, zdravstvenim ustanovama i drugim pravnim osobama, kao i zdravstvenim radnicima u privatnoj praksi.

Vlada je Saboru također uputila Konačni prijedlog zakona o liječništvu kojim se uređuje pojam, ustrojstvo i uvjeti za obavljanje liječničkog zvanja, te načela i način obavljanja liječničke djelatnosti.

Konačnim prijedlogom zakona o sestrinstvu uređuje se sadržaj i način djelovanja medicinskih sestara u sustavu zdravstva. Djelatnost medicinskih sestara obuhvaća sve postupke, znanja i vještine zdravstvene njege.

Saboru je u daljnju proceduru proslijeđen i Konačni prijedlog Zakona o stomatološkoj djelatnosti kojim se utvrđuje ustrojstvo te uvjeti za obavljanje stomatološke djelatnosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je Saboru uputila i Konačni prijedlog zakona o medicinsko-biokemijskoj djelatnosti, kojim je definirano da se ta djelatnost obavlja na razini primarne, specijalističko-konzilijarne i bolničke zdravstvene djelatnosti. Utvrđene su i vrste medicinsko-biokemijskih laboratorija u kojima se ta djelatnost obavlja.

Prihvaćene su prioritetne aktivnosti za dobrobit djece od 2003. do 2005. godine iz Nacionalnog programa djelovanja za djecu i donesena je odluka o osnivanju Savjeta za mlade s ciljem definiranja državne politike prema mladima.

Vlada je Saboru uputila prijedlog za imenovanje Ljubice Matijević Vrsaljko pučkom pravobraniteljicom za djecu.

Miljenko Fičor razriješen je dužnosti člana Nadzornog odbora Središnje depozitarne agencije, a Zdenko Prohaska imenovan je novim članom Nadzornog odbora.

Razriješeni su dosadašnja predsjednica Upravnog vijeća KBC-a Rijeka Ankica Perhat i njegovi članovi Željko Jovanović, Miljenko Kapović, Goran Gržančić i Dragan Jurčić.

Za novog predsjednika Upravnog vijeća imenovan je Ante Bilić, a za članove Juro Bajić, Miljenko Kapović, Zlatko Komadina i Vojko Obersnel.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara