Vlada utvrdila izmjene Zakona o radu

IZMJENE Zakona o radu (ZOR), te paket šest pratećih zakona, među kojima i zakonski tekst o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavaca, Vlada je s današnje sjednice poslala Hrvatskom saboru na donošenje.

Vlada je u konačnom prijedlogu izmjena ZOR-a ponudila kompromis za pitanja koja poslodavci i sindikati nisu uspjeli uskladiti, istaknuo je ministar rada Davorko Vidović.

Pozornost članova Vlade u raspravi je posebno izazvao rad nedjeljom i praznicima pri čemu je potpredsjednik Ante Simonić ustvrdio da ZOR pruža mogućnosti za sustavno rješenje rada nedjeljom u svim djelatnostima, ne samo u trgovini, poštujući posebnosti nekih djelatnosti, primjerice zdravstva.

Vlada je nadležna ministarstva zadužila da joj u roku mjesec dana prirede izvješće o radu nedjeljom te definiraju pojam "prijeko potrebnog rada" nedjeljom kako bi se ograničilo da to ne bude metoda iskorištavanja radnika.

Potpredsjednik Vlade Goran Granić podsjetio je da po ZOR-u radnik ima pravo na tjedni odmor, nedjelja se izrijekom spominje kao dan odmora, a ako je prijeko potreban rad nedjeljom radnik u tjednu treba imati dan odmora.

U paketu izmjena radno-socijalnog zakonodavstva je i Prijedlog zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca, koji omogućava da se u tom slučaju država pojavljuje kao vjerovnik i štiti interese radnika. Za namirivanje radničkih prava osnovat će se posebni fond, a procjenjuje se da će za to u prvoj godini trebati oko 50 milijuna kuna. Ta će se sredstva osiguravati u državnom proračunu, a za ovu godinu i Hrvatskog fonda za privatizaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema iznijetim podatcima u protekle tri godine pokrenuto je 5.358 stečajeva, iz razdoblja prije toga bilo ih je još 929, a do konca prošle godine riješeno ih je 60 posto. U istom razdoblju Zavodu za zapošljavanje zbog stečaja tvrtki prijavilo se 32.574 radnika. Broj stečajeva godišnje opada za oko 30 posto, rečeno je na sjednici.

Izmjenama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti produženo je vrijeme primanja naknade za nezaposlene - za one s 10 godina staža na 338 radnih dana (do sada 312 dana), za 15 godina staža na 364 dana, a za 20 i više godina staža na 390 radnih dana.

Novina je i isplata jednokratnih novčanih potpora za nezaposlene koji su radili duže od 20 godina kod istog poslodavca te će osobe dobiti manje otpremnine, ali bi se to izjednačilo jednokratnim potporama, kazao je Vidović.

Veću učinkovitost inspekcija rada i bolju zaštitu radnika trebale bi osigurati i izmjene Zakona o zaštiti na radu. Prema podatcima Državnog inspektorata prošle su godine smrtno stradala 44 radnika, zabilježeno je 21.184 ozljede na radu, 71 oboljenje od profesionalnih bolesti. Zbog toga je izgubljeno više od pola milijuna radnih dana, ili oko 800 milijuna dolara.

U paketu radno-socijalnog zakonodavstva Saboru su predložene izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju te Zakona o zdravstvenom osiguranju.

(Hina) um/bn sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara