Vlada uvodi vraćanje poreznog duga u 30 mjeseci uz kamatu od 8,3 posto

Foto: Admir Buljubašić / Cropix

VLADA je na današnjoj sjednici odlučila kako će oni porezni obveznici koji su prošle godine imali porezni dug, a one godine redovito uplaćuju porez, moći ga otplatiti u roku od 30 mjeseci uz kamatu od 8,3 posto.

Ministrica financija Martina Dalić je kazala da time Vlada ne želi poticati neuredno poslovanje već daju podršku poduzetnicima u prevladavanju posljednica gospodarske krize. "Porezi se moraju uredno plaćati, Porezna uprava će nastaviti i intenzivirati svoje aktivnosti usmjerene na naplatu poreza", kazala je Dalić koja očekuje da će ova mjera pomoći u rješavanju nelikvidnosti.

Pola dobiti državnih poduzeća u državni proračun

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnjoj sjednici je Vlada pronašla način kako zamijeniti "harač" te će trgovačka društva u većinskom ili pretežitom vlasništvu Vlade morati pola svoje dobiti uplatiti u proračun. To će se odnositi samo na tvrtke koje dobro posluju.

"U uvjetima kada mnogi na koje se veže ova odluka posluju dobro, pozitivno, tražimo da se dio dobiti, nakon što se plate sve obveze, uplati u državni proračun. Odlukom da se dio dobiti uplati u proračun želimo ojačati prihodovni dio proračuna", kazala je Kosor napomenuvši da se to odnosi i na Inu. Ministrica Dalić je kazala da s obzirom da je ukinut krizni porez, a smanjen porez na dohodak, na ovaj će način društva u državnom vlasništvu pridonositi državnom proračunu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara