Vlada uvodi zabranu okupljanja na Markovom trgu

U KRUGU od najmanje sto metara od zgrada Hrvatskog sabora, Vlade, Ustavnog suda i predsjednika Republike neće moći biti javnog okupljanja i prosvjeda, predviđa se izmjenama Zakona o javnom okupljanju koje je predložila Vlada.

Takva je odredba, kazao je premijer Ivo Sanader, sukladna s međunarodnom Konvencijom o zaštiti prava i temeljnih sloboda po kojoj se sloboda mirnog okupljanja može ograničiti radi interesa državne sigurnosti.

Utvrđivanje pojasa od sto metara uz objekte četiriju najvažnijih institucija objašnjava se i potrebom osiguranja najvišeg stupnja zaštite i sigurnosti pojasa na kojem se nalaze ti objekti.

Takve su izmjene, ističe Sanader, podržali i socijalni partneri. Izmjenama se pak mirno okupljanje i javni prosvjedi dopuštaju u blizini spomenika kulture, što do sada nije bio slučaj.

Kurirska služba nije poštanska usluga po definiciji, rekao je ministar prometa Božidar Kalmeta predstavljajući izmjene Zakona o pošti.

Kurirske se usluge definiraju kao usluge s dodanom vrijednošću, što, uz brži prijenos, podrazumijeva praćenje poštanske pošiljke u prijenosu, njeno uručenje u dogovorenom roku, postupanje po naknadnom zahtjevu pošiljatelja i slično.

Rezervirane poštanske usluge, odnosno usluge prijama, prijenosa i uručenja pismovnih pošiljki mogao bi, predviđa se, obavljati jedino javni operater (Hrvatska pošta).

Vlada je danas prihvatila i Strategiju gospodarenja otpadom, a njeni su temeljni ciljevi smanjiti količinu otpada, potaknuti njegovo recikliranje i preradu, izgraditi 21 regionalni centar gospodarenja otpadom.

Vlada predlaže 10-postotnu stopu PDV-a za turizam

Od početka slijedeće godine po sniženoj, 10 postotnoj stopi plaćat će se PDV na usluge smještaja i na agencijske provizije, predviđaju izmjene Zakona o PDVu koje je Vlada uputila u hitnu saborsku proceduru.


Time se, ističe ministar financija Ivan Šuker, izjednačuju porezne stope za domaće i strane turiste, te domaće i strane agencije.

Naime, do sada je vrijedila nulta stopa PDV-a na usluge organiziranog boravka inozemnih turista, dok su domaći turisti plaćali 22-postotnu stopu PDV-a.

Prihvati li Sabor Vladin prijedlog, od početka iduće godine usluge smještaja ili smještaj s doručkom, polupansionom ili punim pansionom u svim vrstama komercijalnih ugostiteljskih objekata i usluge agencijske provizije za te usluge oporezivat će se po stopi od 10 posto.

Procjena je da će proračun zbog oporezivanja turizma po nižoj stopi u idućoj godini izgubiti oko sto milijuna kuna.

Vlada je u saborsku proceduru uputila i izmjene Zakona o porezu na dobit, no, odredbe o olakšicama koje se brišu u tom Zakonu unijela je u posebne zakone - o slobodnim zonama, o područjima posebne skrbi, o brdsko-planinskim područjima i Gradu Vukovaru, pa će korisnici i područja na koja se odnose imati iste olakšice kao i sada.

U saborsku je proceduru upućen i prijedlog zakona o humanitarnom razminiranju, kojim se uz ostalo predviđa da poslove razminiranja mogu obavljati ovlaštene pravne i fizičke osobe, odnosno obrtnici.

Zakonom se uvodi i zanimanje pirotečnikih nadglednika koji bi svakodnevno nadgledali radove i najmanje svaka tri dana kontrolirali obavljanje radove. Samo bi njihovo zapošljavanje u Hrvatskom centru za razminiranje koštalo 9,6 milijuna kuna godišnje.

Pravo na starosnu mirovinu pirotehničari bi imali bez obzira na životnu dob kada skupe 30 godina staža, od čega najmanje 10 na razminiranju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara