vlada: za provedbu zakona o granici trebat će više od tri milijarde kuna

Za provedbu zakona o granici, čiji je prijedlog Vlada danas uputila Saboru, Hrvatska će od 2004. do 2009. trebati izdvojiti 3,3 milijarde kuna.

Do 2009. broj policijskih službenika s 3.580, koliko ih se planira u idućoj godini, povećao bi se za 5.419 odnosno na gotovo 9.000.

Ovo je jedan od skupljih projekata, koji će Hrvatska morati platiti, rekao je ministar unutarnjih poslova Šime Lučin, dodajući kako zemlje koje ulaze u EU moraju uložiti stotine milijuna dolara u opremanje granica, odnosno graničnih prijelaza.

Lučin je istaknuo i kako će, po odredbama predloženog zakona, uz carinike i policija moći obavljati pretrese na graničnim prijelazima.

Uz pitanja granične kontrole i zaštite državne granice, predloženi zakon uređuje i pitanja poslova granične policije u unutrašnjosti, tj. u dubini teritorija zemlje na određenoj udaljenosti od državne granice, međunarodnu graničnu policijsku suradnju itd.

Lučin ističe kako je problem migracija, azila i državne granice osjetljiv i bitan, kada je riječ o EU koja tom problemu posvećuje veliku pozornost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prihvaćanjem utvrđenih standarda Schengena pri nadzoru državne granice u predloženom zakonu Hrvatska ispunjava pretpostavke za priključivanje Schengenskom režimu nadzora granica i EU.

Predloženi zakon dio je paketa zakona kojim se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje sa zakonodavstvom EU.

U okviru tog paketa Saboru su poslani i prijedlozi zakona o autorskom i srodnim pravima, o priznavanju inozemnih svjedodžbi o gnojivima i poboljšivačima tla te o sjemenu i sadnom materijalu.

Vlada je danas dopunila i svoj program gradnje cesta uvrstivši u njega i završetak autoceste Zagreb-Lipovac, odnosno još neizgrađenih 29 km dionice Županja-Lipovac.

Gradnja te dionice započela bi iduće godine, a bila bi završena 2006. Troškovi se procjenjuju na 90 milijuna eura, a gradnju bi sufinancirali Europska banka za obnovu i razvoj dugoročnim kreditom od 45 milijuna eura, a isti bi iznos sufinancirala i Europska investicijska banka.

Vlada se danas suglasila i s pokretanjem postupka o sklapanju ugovora s EBRD-om o državnom jamstvu za projekt završetka autoceste na koridoru X.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara