Vlada zabranjuje prosvjede na Markovom trgu!

PROSVJEDI iskorištenih radnika i svih ostalih koji koriste svoje pravo na izražavanje nezadovoljstvo pred Vladom i Saborom, prema svemu sudeći, ući će u povijest.

Naravno, ne iz razloga što će Bandićevo "rješavanje" problema radnika Sljemena potaknuti lavinu dobrih odnosa u državi i blagostanje u kojem neće biti potrebe za okupljanjima nezadovoljnih građana, već iz puno jednostavnijeg razloga – naime, Vlada će okupljanja ispred Sabora i Banskih dvora jednostavno – zabraniti

Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene Zakon o javnom okupljanju kojima se uvode zabrane javnih prosvjeda u blizini mjesta na kojima borave “posebno štićene osobe”, poput predsjednika RH, Sabora i premijera. Budući da i premijer i predsjednik Sabora “stoluju” na Markovom trgu, ovaj bi se zakon mogao primijeniti baš na ovu - najposjećeniju lokaciju nezadovoljnih.

Kako piše Jutarnji list, Sabor je većinski odlučio da o izmjenama starog Zakona o javnom okupljanju iz 1999. treba raspravljati. Aktualni zakon zabranjuje demonstracije pokraj bolnica, dječjih vrtića i škola, u nacionalnim parkovima, na autocestama i u blizini spomenika nulte kategorije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada se poziva na susjednu Sloveniju, u kojoj je sličan zakon na snazi, a hitnu proceduru za njegovu izmjenu smatraju “opravdanim državnim interesom”.

Saborski zastupnik iz redova SDP-a, Mato Arlović je o takvoj ideju Vlade kazao: “Ne mogu vjerovati da bi zabranili pristup prosvjednicima na Markovu trgu!? Nisam pročitao zakon, ali načelno mislim da su trgovi mjesta na kojem se ljudi okupljaju i da im to ne treba zabranjivati.”

Novi zakon bi, uz postojeće lokacije, zabranio okupljanja i pokraj radnih prostorija i objekata ureda Predsjednika, Hrvatskog sabora i Vlade, na mjestima stanovanja štićenih osoba, te pokraj niza reprezentativnih objekata (među ostalima Visoka ulica, Brijuni...).

O tome gdje će budućim prosvjednicima biti dopušteno prosvjedovati – Sabor ne razmišlja, a kazne za neposluh će se kretati između 5000 i 20,000 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara