Vlada zadovoljna mjerama zapošljavanja

MJERE iz Vladina programa poticanja zapošljavanja pokazale su se izrazito uspješnima, boljima nego u drugim zemljama sa sličnim mjerama, ustvrdio je ministar rada Davorko Vidović na današnjoj sjednici Vlade koja je prihvatila izvješće o provedbi mjera zapošljavanja od ožujka prošle do ožujka ove godine.

Vladinim je mjerama, kazao je ministar, bilo planirano zaposliti 17.948 osoba, a zaposleno ih je 20.132 ili 12,2 posto više. Zahvaljujući poticajnim mjerama zapošljavano je 55 osoba na dan, naveo je Vidović.

Program poticanja zapošljavanja Vlada je počela u ožujku 2002., kad je registrirana nezaposlenost dosegnula svoj vrhunac s brojkom od 415.352 nezaposlena. Potkraj 2002. njihov je broj bio za 7,3 posto manji nego u istom razdoblju 2001.

Pad nezaposlenosti nastavlja se i ove godine, a od prošle godine prvi put u 15 godina nezaposlenost se kontinuirano smanjuje, a zaposlenost se blago, no ne i dovoljno, povećava.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važnijim od tih podataka ministar financija Mato Crkvenac drži činjenicu da je stvorena trajna osnova za dugoročno smanjenje broja nezaposlenih.

Članovi Vlade upozoravaju međutim na neprihvatljivu činjenicu da unatoč velikom broju nezaposlenih Hrvatskoj nedostaju radnici u graditeljstvu i brodogradnji zbog čega se rješenje mora tražiti u uvozu radne snage. Tomu, ocijenili su, pridonosi loša pokretljivost radne snage, ali i činjenica da na zavodima ima ljudi čija znanja tržište uopće ne traži.

Na promjene u strukturi zapošljavanja upozorio je i potpredsjednik Vlade Goran Granić. U tri je godine, naveo je, zavodima za zapošljavanje prošlo gotovo 800 tisuća ljudi. Na Zavod se prijavila 791 tisuća nezaposlnih, od toga prvi put 207 tisuća, 584 tisuće onih koji je posao izgubilo. Istodobno je 472 tisuće dobilo posao, a oko 321 tisuću otišlo je sa Zavoda bilo zbog umirovljenja, dobivanja drugog posla i sl. Sve to pokazuje da gospodarski rezultati mijenjaju strukturu zapošljavanja, rekao je Granić.

Vlada je osim izvješća o provedbi programa zapošljavanja prihvatila i nekoliko zaključaka, među kojima je i zaključak kojim se u Zavodu najavljuje zapošljavanje 29 pripravnika, nositelja vaučera. Državu bi to stajalo 1,9 milijuna kuna na godinu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara