Vlada: Žužul nije bio u sukobu interesa

Vlada: Žužul nije bio u sukobu interesa

Hrvatska Vlada odbacila je danas zahtjev oporbenih stranaka da se pokrene pitanje povjerenja ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu, potvrđeno je iz Banskih dvora.

Vlada je jutros razmotrila izvješća koja je o slučaju Imostroj dobila od Državnog odvjetništva i Državne revizije i u njima nije utvrđen ni jedan protuzakoniti akt, nema ni jednog dokumenta koji optužuje Žužula, rekao je saborskim izvjestiteljima potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang.

Vlada, dodao je, apsolutno stoji uz to da se ne može optuživati Žužula, jer protiv njega nema nikakvih konkretnih dokaza.

Kaže i da po tim dokumentima Žužul nije bio u sukobu interesa.

Prema tim dokumentima nije bio u sukobu interesa i dok se ne dokaže suprotno mislim da se sve svodi na političku, a ne pravnu igru protiv Žužula, odgovorio je novinarima potpredsjednik Vlade.

Procijenio je da bi Sabor o zahtjevu SDP-a, HSS-a i HNS-a da se pokrene pitanje povjerenja Žužulu trebao raspravljati za nekoliko dana.

Hebrang navodi da se u ovom trenutku (u Vladi) nije razmatrala mogućnost da se rasprava o povjerenju Žužulu zamjeni raspravom o povjerenju cijeloj Vladi.

Ne vjerujem u nju, odgovorio je na novinarski upit postoji li takva mogućnost.

Vlada od Sabora predlaže odbacivanje oporbenog prijedloga

Hrvatska vlada smatra da ne postoje razlozi za pokretanje pitanja povjerenja ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu, te stoga Hrvatskom saboru predlaže da odbije prijedlog za izglasavanje nepovjerenja, stoji u Vladinom očitovanju upućenom predsjedniku Hrvatskog sabora.

Pozivajući se na svoju odluku o otpisu dugova tvrtki Imostroj u stečaju, Vlada u očitovanju navodi da ministar Žužul nije bio, niti je mogao biti u sukobu interesa, te da stoga ni na koji način nije povrijedio bilo koju odredbu Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Vlada taj zaključak temelji na nizu činjenica.

Ističe, da se cijeli navodni "slučaj" sukoba interesa temelji na netočnoj tvrdnji da je tvrtka Karin Univerzal Inženjering, kupila Imostroj te da je Vlada pogodovala novom vlasniku otpisom dugova toj tvrtki prema državnom proračunu.

Otpisom dugova stečajnoj masi jedino je omogućeno da 168 radnika dobije plaće koje nisu dobili tri godine, navodi Vlada i napominje da je postupak stečaja odnosno prodaje imovine Imostroja vodio Trgovački sud u Splitu s čim Vlada nije imala, niti je mogla imati ikakve veze.

U odluci o otpisu poreznog duga tvrtki Imostroj Vlada se vodila jedino socijalnom osjetljivošću jer je stečajem te tvrtke bila u pitanje dovedena egzistencija velikog broja bivših radnika Imostroja, stoji u Vladinom očitovanju.

Vlada tvrdi da je cijeli navodni "slučaj" iskonstruiran, a da su argumenti koji se iznose u Prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja ministru Žužulu netočni i površni te dovode do potpuno pogrešnih zaključaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na sve navedeno Vlada smatra da ne postoje razlozi da se pokrene pitanje povjerenja ministru Žužulu, te stoga predlaže Hrvatskom saboru da odbije oporbeni prijedlog da mu se izglasa nepovjerenje.

Taj su prijedlog Saboru uputile oporbene stranke - SDP, HSS i HNS tereteći Žužula za sukob interesa i korupciju.

Uz svoje očitovanje Vlada je Saboru u prilogu dostavila odgovore na tvrdnje iznesene u prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja na koje se očitovao ministar Žužul, iz kojih je, navodi Vlada u očitovanju, vidljivo da činjenice ne podržavaju zahtjeve autora prijedloga.

Također se dostavlja i izvješće Državnog odvjetništva po zahtjevu Vlade za utvrđivanje okolnosti vezanih za Imostroj.

Državni odvjetnik Mladen Bajić već je 6. studenoga potvrdio da Državno odvjetništvo ispituje zakonitost postupka stečaja tvrtke Imostroj slijedom navoda u tisku i zahtjeva ministra Miomira Žužula.

Mediji su početkom studenoga objavili da je u siječnju ove godine, ministrova supruga Tatjana Žužul, vlasnica tvrtke MTS sklopila ugovor o prodaji poslovnih udjela u svojoj tvrtki s vlasnikom Karin Univerzal Inžinjeringom Ivanom Karinom. To su doveli u vezu s odlukom Vlade da tvrtki Imostroj u stečaju otpiše dug kako bi se namirila potraživanja radnika, te s činjenicom da je Karinov Univerzal kupio imovinu Imostroja u stečaju.

Nakon tih napisa oporba je zatražila Žužulovu ostavku zbog sukoba interesa u slučaju Imostroja, navodnim poslovima s Bechtelom i neplaćanjem poreza.

U pismu Vladi i istupima u javnosti Žužul je opovrgnuo navode da je bio u sukobu interesa i ustvrdio da ni on ni njegova supruga nisu učinili ništa nezakonito.

Zbog tvrdnji i napisa u pojedinim medijima o njegovim navodnim nezakonitim poslovima protiv njih je podigao tužbe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara