Vladajuća koalicija najvjerojatnije bez zajedničkog prijedloga izbornog zakona

PREDSJEDNIK HSS-a Zlatko Tomčić izjavio je nakon popodnevna sastanka vladajuće koalicije da zajedničkog koalicijskog prijedloga izbornog zakona najvjerojatnije neće biti.

´Zajedničkog prijedloga izbornog zakona očito neće biti´, rekao je Tomčić novinarima pred Banskim dvorima.

Sličnu ocjenu je na Hrvatskom radiju izrekao i predsjednik SDP-a Ivica Račan. ´Kako sada stoje stvari, izgleda da svaka stranka ide sa svojim prijedlogom u saborsku proceduru´, rekao je Račan.

I Tomčić i Račan se slažu da će konačnu ocjenu o izbornim rješenjiima ipak dati saborski zastupnici pred kojima će se u srijedu naći četiri prijedloga izbornog zakona: HSS-ov, SDP-ov, DC-ov te IDS-ov i LS-ov. Račan je najavio da nije isključena ni mogućnost da Vlada iziđe s petim prijedlogom, koji bi bio tehnički usklađen Izborni zakon iz 1999. s Ustavom i manjinskim ustavnim zakonom.

Predsjednik HSS-a je pak ustvrdio da Hrvatska ´u sadašnjem trenutku nema izborni zakon´, tj. da se ´sadašnji ne može primijeniti´.

Ustvrdio je da je HSS-ov prijedlog izbornog zakona najdemokratskiji u zadnjih 12 godina, jer je ´najbolje pomirio interese političkih stranaka, naroda i lokalne zajednice´. Prošlo je vrijeme kad su isključivo stranke odlučivale o saborskom sastavu, rekao je Tomčić, ocijenivši da je njihov prijedlog dobra osnovica za dobar i dugoročan zakon.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdivši da se još nastoji izborni zakon krojiti po vlastitim potrebama, odbacio je prigovore da to čini i HSS.

Prijedlog da cijela država bude jedna izborna jedinica Tomčić je ocijenio ´lošim´, a to što ´neki zagovaraju sadašnji Izborni zakon, koji je u vrijeme kad je donošen bio oštro kritiziran´ nazvao je ´nekorektnim´ i ´povezanim s političkim interesima zagovornika´.

Upitan kako bi riješio zastupanje dijaspore u Saboru, Tomčić je podsjetio da HSS zagovara da dijasporu predstavljaju svi Hrvati izvan domovine, osim u BiH. Po HSS-ovu prijedlogu iseljenički bi se predstavnici birali u tri izborne jedinice: Europi, dvjema Amerikama te Australiji i Novom Zelandu. Najmanje bi bila tri zastupnika, a moguće je da se u njihovu izboru primijeni tzv. nefiksna kvota, pa bi broj tih zastupnika ovisio o broju birača izišlih na birališta u iseljeništvu i domovini.

HSS je spreman na raspravu, ali ne i na bitno popuštanje, poručio je Tomčić, govoreći o izbornom zakonodavstvu.

Račan i Tomčić potvrdili su da vladajuća ´petorka´ popodne uopće nije raspravljala o Hrvatskom fondu za privatizaciju, odnosno privremenu kadrovskom rješenju za raspušteni Upravni odbor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara