Vladajuća koalicija u Srbiji se dogovorila o izborima

TIJEKOM noći su vodeći članovi vladajuće koalicije u Srbiji postigli dogovor o tome da se novi izbori koje propisuje prošle godine doneseni Ustav održe iza 10. prosinca "ukoliko prije toga ne bude ugrožena teritorijalna cjelovitost zemlje".

Demokratska stranka predsjednika Borisa Tadića, Demokratska stranka Srbije premijera Vojislava Koštunice te njihovi partner G17 Plus su se dogovorili da 8. studenog budu usuglašeni prijedlozi izbornih zakona te da se nakon toga upute u Skupštinu Srbije gdje bi trebali biti usvojeni najkasnije do 10. prosinca.

Zakoni bi se trebali odnositi na predsjedničke izbore (koji se trebaju održati krajem prosinca ili početkom siječnja) te lokalne, odnosno pokrajinske izbore.

Pitanje kada treba održati izbore je izazivalo raskol u prije nekoliko mjeseci na jedvite jade sastavljenoj koaliciji tzv. demokratskog bloka. Tadićeva Demokratska stranka je inzistirala da se održe do kraja godine, obrazlažući to nastojanjem da se poštuju rokovi uz Ustavnog zakona. Kritičari su, pak, držali da se Tadić bojao da bi eventualno proglašenje i priznanje nezavisnosti Kosova nakon 10. prosinca moglo biti vjetar u leđa srpskim nacionalistima, čime se, pak, tumačilo i nastojanje premijera Koštunice da se izbori održe kasnije.

Jučer objavljeni rezultati ankete agencije "Stratedžik Marketing" su, pak, pokazali kako bi na predsjedničkim izborima najviše glasova (35 %) dobio Boris Tadić i Tomislav Nikolić (31 %) iz Srpske radikalne stranke. Koštunica bi mogao računati na 5 %, Mlađan Dinkić iz G17 Plus na 3 %, a Čedomir Jovanović iz Liberalno-demokratske partije (LDP) na 2 % glasova.

U drugom krugu bi se, pak, vodila mrtva trka između Tadića (52 %) i Nikolića (48 %), pri čemu bi glasovi pristaša Koštunice imali odlučujuću ulogu.

Da se održe parlamentarni izbori, SRS bi osvojila 36 %, Demokratska stranka 31 % glasova, DSS 9 %, a LDP, Socijalistička partija Srbije (SPS) i G17 Plus po 5 %, s time da bi Nova Srbija mogla računati na 3 % glasova.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara