Vladajuća koalicija vodi na danskim parlamentarnim izborima

PRVE projekcije govore kako je vladajuća koalicija desnog centra na čelu sa strankom Liberala premijera Andersa Fogha Rasmussena osvojila veći broj glasova od oporbenih socijaldemokrata, ali ne i većinu, pa će njen ostanak na vlasti ovisiti o malim strankama, uključujući jednu koju vodi muslimanski imigrant.

Naime, Rasmussenovi liberali i njihovi koalicijski partnera - desna i euroskeptična Danska narodna stranka - vjerojatno neće dobiti 90 mjesta nužnih za većinu u danskom Folketingu, te će morati, kao i dosada sastaviti manjinsku vladu uz diskretnu podršku malih stranaka.

Jedna od tih malih stranaka je Nova alijansa koju vodi 44-godišnji palestinski imigrant, a koja je nastala otcjepljenjem od Socijalno liberalne stranke za koju njeni otpadnici da je previše lijevo orijentirana i "elitistička". Nova alijansa bi trebala biti centristička stranka, a Khader - poznat po zalaganju za koegzistenciju islama i suvremene demokracije te umjerenim stavovima tijekom afere vezane uz Muhamedove karikature - najavljuje kako će podržati Rasmussenovu koaliciju.

S druge strane se mnogi na danskoj ljevici, ali i u Bruxellesu, nadaju kako će eventualni ulazak Nove alijanse u vladu značiti početak kraja Danske narodne stranke, jer Nova alijansa ima sasvim suprotne stavove o imigraciji u Danskoj, odnosno zalaže se za mekši pristup doseljenicima.

Dio promatrača, pak, vjeruje kako bi ishod izbora mogao ovisiti o četiri zastupnika koji predstavljaju danske prekomorske teritorije - Grenland i Farske otoke.

D.A.Foto: AFP 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara