Vladajuća petorka raspravljala o predloženim izmjenama izbornog zakona

KOORDINACIJA klubova vladajuće koalicije u Hrvatskom saboru sutra će, prije plenarne rasprave o predloženim izmjenama Izbornog zakona, pokušati usuglasiti model izbora zastupnika hrvatske dijaspore, neslužbena je najava s popodnevnog sastanka čelnika koalicijskih stranaka.

Hrvatski sabor sutra će raspravljati o izmjenama Izbornog zakona što ih je pripremio saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Sabor ima obvezu da do 2. travnja utvrdi zakonska rješenja za izlazak na sljedeće parlamentarne izbore.

Koalicijske stranke, kaže neslužbeni izvor, ne spore dijaspori pravo da bude zastupljena u Hrvatskom saboru, no, još uvijek nisu suglasne o načinu izbora tih zastupnika.

Za nedavne saborske rasprave o izbornom zakonodavstvu većina je stranaka i zastupnika bila sklona rješenju da se zastupnici dijaspore, kao i do sada, biraju u posebnoj izbornoj jedinici, temeljem tzv. nefiksne kvote, što znači da bi broj zastupnika ovisio o broju birača izišlih na birališta u dijaspori i u domovini.

Na taj način na posljednjim parlamentarnim izborima - u siječnju 2000. u Sabor je izabrano šest zastupnika dijaspore.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na izborima prije tih, dakle 1995., dijaspora je imala 12 fiksnih mjesta u Saboru.

Većina koalicijskih stranaka sklona je rješenju po kojemu Hrvati u BiH ne bi činili dijasporu, odnosno njihovo bi se biračko pravo uredilo međudržavnim ugovorom o dvojnom državljanstvu između Zagreba i Sarajeva koji je u pripremi. Ideja je da se građanima s dvojnim državljanstvom omogući glasovanje samo u jednoj državi.

Čelnici koalicije popodne su, kaže neslužbeni izvor postigli suglasje o potrebi ažuriranja biračkih popisa u koje se nije diralo još od početka 90-tih.

Novi sastanak petorke najavljen je za petak, kada bi se, temeljem popisa od 80-ak zakona koje Hrvatska treba uskladiti s onim u EU, trebao napraviti popis onih koji se u proceduru mogu uputiti odmah, odnosno do kraja godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara